Banner 980x90

Uzņēmums pagaidām atsakās no plastmasas pārstrādes Aizkrauklē un nodrošinās tikai šķirošanu

Rīga, 11.apr., LETA. SIA "DNS Processing", kas pārstāv uzņēmumu "Recipo" no Zviedrijas, pašlaik atteicies no plastmasas pārstrādes rūpnīcas izveides Aizkrauklē, un pagaidām nodrošinās tikai šķirošanu, noskaidroja aģentūra LETA.

"DNS Processing" prokūrists Jānis Ābols teica, ka pagaidām plānots nenodrošināt pilnu pārstrādes ciklu, noslēdzot darbību ar šķirošanu. Taču vēlāk, iespējams, uzņēmums nodrošinās arī plastmasas atkritumu pārstrādi. Ābols pauda, ka šāds lēmums pieņemts sabiedrības spiediena rezultātā un, arī mainoties biznesa plāniem.

Ābols nevēlējās atklāt, kādas ir projekta plānotās investīcijas.

Arī Valsts vides dienesta (VVD) Madonas reģionālās vides pārvaldes direktors Jānis Lūkins aģentūrai LETA apstiprināja, ka iesniegums no "DNS Processing" saņemts.

"Tā ir pavisam cita darbība. Izvērtēsim iesniegumu un sniegsim savu atzinumu," skaidroja VVD pārstāvis, piebilstot, ka no uzņēmuma pieprasīta papildu informācija par plāniem.

Par izmaiņām informēta arī Aizkraukles novada pašvaldība, kura pirms tam bija gatava piesaistīt ekspertus "Recipo" darbības izvērtēšanai. Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Einārs Zēbergs (Vidzemes partija) klāstīja, ka pašlaik, mainoties komersanta plāniem, arī pašvaldība iepauzējusi ar ekspertu piesaisti. Viņš neatklāja, kas vajadzība gadījumā būtu šie eksperti, taču speciālisti jau esot apzināti.

Taču arī par atkritumu šķirošanu pašvaldība ir bažīga, jo pastāvot iespēja, ka teritorijā tiks uzglabāts liels daudzums atkritumu, kas ir ugunsnedroši.

Jau vēstīts, sākotnēji uzņēmums "Recipo" no Zviedrijas Aizkraukles industriālajā zonā vēlējies izvietot plastmasas otrreizējās pārstrādes līniju, un dome rūpnīcas izveidi ir atbalstījusi. Ražotni paredzēts izvietot Aizkraukles Industriālā parka teritorijā, pilsētas rūpniecības rajonā.

Domei uzņēmums skaidrojis, ka ražošanas procesā tiek izmantotas importētas izejvielas, plastmasas atkritumi, pārstrādātās plastmasas apjoms darbojoties ar pilnu jaudu - sešas tonnas diennaktī vai 150 tonnas mēnesī.

Aizkraukles novada domes sēdes protokols liecina, ka deputāti ļāva "Recipo" izvietot plastmasas pārstrādes ražotni Bitēnu ielā 14, taču ar nosacījumu, ka gadījumā, ja pašvaldības būvvalde, izvērtējot nepieciešamo dokumentāciju ražošanas ieceres atbilstības normatīvajiem aktiem, akceptē tos. Pašam uzņēmumam uzdots iesniegt būvvaldē nepieciešamos dokumentus.

"Recipo" uzņēmuma pārstāvis visu formalitāšu kārtošanā ir "DNS Processing".

Vēlāk novada pašvaldība lūgusi neatkarīgus ekspertus izvērtēt pilsētā paredzētās plastmasas atkritumu pārstrādes rūpnīcas ietekmi uz apkārtējo vidi un cilvēku veselību. Vietvara nosūtījusi oficiālu vēstuli VVD Madonas reģionālajai vides pārvaldei, lūdzot pagaidām atlikt "B" kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas izsniegšanu. Tikai pēc neatkarīgu ekspertu vērtējuma saņemšanas dome spriedīs, vai atļaut Aizkrauklē atvērt SIA "DNS Processing" plastmasas atkritumu pārstrādes rūpnīcu.

Šāds solis sperts, jo pašvaldība saņēmusi ķīmijas profesora Ivara Kalviņa komentāru par paredzētās plastmasas atkritumu pārstrādes rūpnīcas ietekmi uz apkārtējo vidi un cilvēku veselību. Komentārs publicēts, izsaucot iedzīvotāju sašutumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)