Banner 980x90

Esi gatavs jaunajai motosezonai!

Gaiši vakari, viegls vējiņš, silti laikapstākļi – ceļš tā vien sauc, lai dotos izbraucienā ar savu divriteņu spēkratu. Pirms sēdies uz motocikla, ir svarīgi pārliecināties, ka tas ir darba kārtībā un gatavs tevi vest dažādos piedzīvojumus. Par to, kas jāpārbauda motociklam pirms došanās atkal ceļā, stāsta apdrošināšanas portāls Manapolise.lv.

Bremzes un riepas
Pirms dodies pirmajā izbraucienā ar motociklu, noteikti pārliecinies, ka bremzes ir darba kārtībā. Kā zini, tām ir liela nozīme drošai braukšanai uz ceļa. Iesākumā vizuāli aplūko, kā izskatās bremžu kluči, vai tie nav aprūsējuši vai nodiluši, kā arī apskati bremžu šķidruma caurules – vai tās nekur netek un tajās nav plaisu. Beigu beigās notestē bremzes turpat savā garāžā. Ja dzirdamas kādas neparastas skaņas – skrāpējošas, čīkstošas un citas –, noteikti pirms došanās ceļā aizved motociklu pārbaudīt mehāniķim.

Pat tad, ja pēc iepriekšējās sezonas riepas bija labā stāvoklī, ir vērts pēc ziemas miega vēlreiz pārbaudīt to kvalitāti – vai nav parādījušās jaunas plaisas vai citi defekti. Jāpārliecinās arī, vai riepas nav deformējušās, ja pa ziemu motocikls nav bijis pacelts, bet glabāts, stāvot uz zemes. Tāpat arī ļoti iespējams, ka tās būs jāuzpumpē, jo visdrīzāk pa ziemu ir zaudējušas gaisu.

Akumulators un aizdedzes sveces
Lai vispār tiktu pie braukšanas, ļoti svarīgi, lai motocikla akumulators ir darba kārtībā un gatavs strādāt. Ja neesi akumulatoru savienojis ar gudro lādēšanu vai atslēdzis no sistēmas pavisam, liela iespēja, ka pēc ziemas motocikla akumulators būs jāuzlādē.

Pārliecinies arī, kādā stāvoklī ir tava braucamrīka aizdedzes sveces. Vai tās ir tīras un tām nav bojājuma pazīmju? Ja šķiet, ka kaut kas nav tā kā vajag, nomaini pats vai sazinies ar savu mehāniķi.

Šķidrumi un eļļas
Laiks pārbaudīt, vai visi šķidrumi ir vajadzīgajā daudzumā, lai tavs motocikls var jau pavisam drīz droši doties ceļā. Pārbaudi ne tikai bremžu šķidrumu, bet arī dzesēšanas šķidrumu, amortizatoru un dakšu eļļas līmeni un hidraulisko šķidrumu. 


Gaismas un ekipējums
Pa ziemu daudz kas var atgadīties, noteikti pārbaudi visas gaismas – gan priekšējos un aizmugurējos lukturus, gan pagrieziena un bremžu signālus.

Neaizmirsti par ekipējumu! Pirms sēdies uz motocikla, pārliecinies, ka ar ķiveri viss ir kārtībā – tai nav plaisu, citu defektu, visas aizdares strādā un tā labi der. Pārbaudi arī cimdu, zābaku un citu aizsargu stāvokli – varbūt iepriekšējās sezonās tie ir novalkājušies un drīzumā nepieciešams iegādāties jaunu aprīkojumu.

Tehniskā apskate un OCTA polise
Ļoti svarīgi ir pārbaudīt, vai ir visi dokumentiem, kas nepieciešami, lai tavs braucamrīks drīkstētu piedalīties ceļu satiksmē. Vispirms pārliecinies, ka motociklam ir derīga tehniskā apskate. Ja termiņš ir vēl derīgs, ļoti labi! Ja nē, ieplāno kalendārā dienu, kad vedīsi savu motociklu uz tehnisko apskati.

Kopā ar tehnisko apskati, pārbaudi OCTA apdrošināšanas polises termiņu – vai tā joprojām ir derīga un nav nepieciešams jaunajai sezonai iegādāties jaunu? OCTA polise Latvijā ir obligāta, un bez tās tavs motocikls nedrīkst piedalīties ceļu satiksmē. Atceries, ka OCTA polise sedz zaudējumus, ko transporta vadītājs nodarījis trešās personas veselībai vai mantai, bet, izvēloties KASKO (kas nav obligāta apdrošināšana), vari sevi pasargāt no zaudējumiem, kas radušies uz ceļa tavam braucamrīkam.

Tā kā motosezona ir vidēji sešus mēnešus gara, lai samazinātu izdevumus, vari iegādāties OCTA polisi tikai pusgadam vai pat trīs mēnešiem, ja plāno pārvietoties ar motociklu tikai vasaras laikā. Atceries, ka OCTA apdrošināšanas polise ir vajadzīga arī motorolleriem un mopēdiem, ne tikai motocikliem.

Lai iegādātos OCTA polisi, nav jādodas uz CSDD vai apdrošināšanas uzņēmumu klātienē. Mūsdienās OCTA polisi var pasūtīt arī internetā un saņemt e-pastā jau tajā pašā dienā. Kā arī, izmantojot polišu kalkulatorus, piemēram, manapolise.lv mājaslapā, var salīdzināt dažādu apdrošinātāju piedāvājumus un saņemt visizdevīgāko cenu.

Ja viss ir pārbaudīts un, kas vajadzīgs, atjaunots – droši vari doties ceļā! Atceries, ka par drošību uz ceļa rūpējas ne tikai tehniski labā stāvoklī esošs braucamrīks, bet arī pats vadītājs. Lai izdodas daudz jautru un patīkamu vasaras motopiedzīvojumu! 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)