Banner 980x90

5 nepatiesi mīti par zobu kopšanu bērniem

Zobārstu pieredze liecina, ka Latvijā bērnu zobu veselība nav apmierinoša. Neskatoties uz to, ka vecākiem pieejama plaša informācija par to, kā pareizi kopt bērna zobus, joprojām sabiedrībā valda dažādi nepatiesi mīti par šo tēmu. Paļaušanās uz tiem pakļauj bērna mutes veselību riskam un palielina iespēju, ka bērnam arī pieaugušā vecumā būs vairāk problēmu ar zobiem, nekā gribētos.

5 mīti par bērna zobu kopšanu, kas neatbilst patiesībai

• Zobi jāsāk tīrīt tikai, kad ar tiem pilna mute
Daudzi vecāki tā arī dara – par zobu tīrīšanu bērnam sāk domāt tikai tad, kad mutē jau ir pieci un vairāk piena zobi. Tomēr tas ir krietni par vēlu. Bērna mute jāsāk kopt jau tad, kad zobiņi vēl nav izšķīlušies. Jau pirmajos dzīves mēnešos vajadzētu izmantot drāniņu vai speciālu uzpirksteni, ar ko notīrīt smaganas, vaigu zonu un arī mēli, jo mātes piens ir labvēlīga augsne baktērijām.

Kad parādās pirmie zobiņi, mutes kopšana jāsāk veikt īpaši rūpīgi. Nav nozīmes, cik zobu bērnam mutē, tie ir jātīra un jāsargā no kariesa, laikus jāapmeklē bērnu zobārstniecība.

• Par piena zobiem var nerūpēties
Arī šis mīts nav patiess. Jo veselāki un ilgāk saglabājušies ir piena zobi, jo arī pastāvīgie zobi būs labāki, mutes veselība kopumā būs daudz labāka. Bojāti un iztrūkstoši piena zobi var veidot iekaisumus, negatīvi ietekmēt pastāvīgos zobus, deformēt sakodienu. Piena zobi ir jākopj, neskatoties uz to, ka tie kaut kad izkritīs. Piena zobi nomainās pakāpeniski, pāragra šo zobu zaudēšana iekaisumu un bojājumu dēļ nenāk bērnam par labu.

• Bērnam zobi jātīra pašam, bez vecāku palīdzības
Protams, ir labi, ka bērns pats apgūst zobu tīrīšanas pamatus un pats to arī dara, tomēr vecāki maldīgi domā, ka viņu darbs ar to arī ir beidzies. Patiesībā vecākiem bērna zobi ir jāpārtīra pat līdz 9–10 gadu vecumam. Bērna prasmes nav nepietiekams, lai nodrošinātu pilnvērtīgu un pietiekamu zobu kopšanu.

• Pie zobārsta bērns jāved tad, kad ir bojājumi


Pirmā vizīte pie zobārsta tikai tad, kad jau sāp un ir vairāki bojāti zobi — tāda ir daudzu Latvijas bērnu pieredze. To varētu arī saukt par vardarbību pret bērnu no vecāku puses, jo bērns cieš sāpes. Bieži vien situācija ir tik slikta, ka nepieciešama labošana pilnā narkozē, daudzu zobu izraušana.

Pirmajai vizītei pie zobārsta vajadzētu būt jau pēc gada vecuma, kad izauguši vairums piena zobu. Profilaktiskās vizītes jāveic divreiz gadā. Labāk doties uz iestādi, kur tiek nodrošināta tieši bērnu zobārstniecība, jo tur būs pieredzējuši un iejūtīgi speciālisti, kuri spēs sniegt vislabāko aprūpi mazajiem pacientiem. Bērnu zobārstniecība ir joma, kas prasa arī labas psiholoģiskās un komunikācijas iemaņas, lai panāktu, ka bērns nebaidās, tāpēc īsto speciālistu atrašana tiešām ir tā vērta.

Dr. Apines klīnikā pieejama mūsdienīga bērnu zobārstniecība – piesaki vizīti mājaslapā.

• Slikti zobi bērnam ir iedzimti
Vecāki vainu par bērna sliktajiem zobiem nereti noveļ uz ģenētiku – viņam jau iedzimti slikti zobi. Tas ir mīts, kas neatbilst patiesībai, jo iedzimt var zobu forma, sakodiens, bet ne to sliktais stāvoklis. Tie ir faktori, kas iedarbojas uz bērna zobiem dzīves laikā, vecāku varā ir tos novērst. Kariess tie iegūts. Vecāki nodod bērnam neveselīgus ēšanas paradumus, arī nepietiekami rūpējas par bērna zobiem, tam tad arī sekas ir slikts zobu stāvoklis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)