Banner 980x90

ZZS rosina pieņemt Likteņdārza projekta attīstīšanai veltītu likumu

Rīga, 9.apr., LETA. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) rosina pieņemt "Likteņdārza likumu" stabilai un pēctecīgai projekta attīstīšanai.

Attiecīgo likumprojektu paredzēts apspriest pirmdien koalīcijas partiju pārstāvju sanāksmē.

Likumā tiktu noteikts, ka ar projekta īstenošanu saistītie pašvaldībai piederošie zemesgabali bez atlīdzības tiek nodoti valstij kā īpašniekam. Likumprojekts paredz, ka Latvijas valsts īpašumtiesību valdītājs ir Zemkopības ministrija (ZM).

Likteņdārza projekts tiek īstenots uz zemesgabaliem 21,8 hektāru platībā. Tie pieder Kokneses novada pašvaldībai un "Kokneses fonds" tos nomā par 1,5% no kadastrālās vērtības jeb 226 eiro gadā. Konsultācijās ar Kokneses novada domi ir panākta vienošanās par zemes vienību bezatlīdzības nodošanu valstij. Pēc nekustamā īpašuma nodošanas valstij tiks rosināts jautājums par nekustamā īpašuma nodošanu fondam bezatlīdzības lietošanā kā sabiedriskā labuma organizācijai. Šāds risinājums ļautu fondam turpināt projekta realizāciju, skaidro ZZS pārstāvji.

Likteņdārza blakus teritorijās ir sešas privātpersonām piederošas zemes vienības. No tām projekta tālākai attīstībai būtiski ir divi hektāri zemes, kuri tieši iekļaujas projekta teritorijā, un ņemami vērā kā būtiski tālākai projekta attīstīšanai. Tāpēc ir risināms jautājums par to iegūšanu valsts īpašumā, kas gan neesot šī likumprojekta jautājums, skaidroja politiskajā spēkā.

Kā norādīja likumprojekta autori, izmaiņas nepieciešamas stabilai un pēctecīgai projekta attīstīšanai vairāku apsvērumu dēļ.

Likumprojekts paredz regulējumu, saskaņā ar kuru arī pēc nekustamā īpašuma nodošanas valsts īpašumā "Kokneses fonds" turpinās veikt Likteņdārza projekta īstenošanu, tai skaitā piesaistot finanšu līdzekļus Likteņdārza projekta tālākai attīstībai. Šāds risinājums ļaus nodrošināt līdzšinējā finansēšanas mehānisma turpinājumu, vienlaikus neparedzot valsts budžeta līdzekļu tiešu tūlītēju nepieciešamību.

Likumprojektā paredzēts risināt arī citus jautājumus.

Paredzēts, ka ZM segs izdevumus, kas saistīti ar nekustamā īpašuma "Sala" Kokneses pagastā, Kokneses novadā pārreģistrāciju uz valsts vārda ministrijas personā.

ZZS norādīja, ka likumprojekta izstrādes gaitā notikušas konsultācijas ar Kokneses fondu, ZM, Finanšu ministriju, Tieslietu ministriju, Kultūras ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, Kokneses novada pašvaldību un AS "Latvijas valsts meži". Minētās institūcijas esot paudušas konceptuālu atbalstu likumprojektā ietvertajam regulējumam.

Projekts "Likteņdārzs" tiek īstenots kopš 2005.gada līdz ar nodibinājuma "Kokneses fonds" izveidošanu. Tā mērķis ir izveidot Koknesē, Krievkalna salā, kultūrvēsturisku piemiņas vietu 20.gadsimtā totalitāro režīmu dēļ cietušajiem un bojā gājušajiem latviešiem, kuru skaits ir ap 600 000. Starptautiskā konkursā 2005.-2006.gadā tika izvēlēts dārza ainaviskais koncepts.

Kā pauž likumprojekta autori, Likteņdārza unikālā vērtība ir vieta, kas rosina un nostiprina kopības un nacionālās piederības sajūtu, kā arī tautas dzīvās atmiņas fiksēšana un nostiprināšana - katrs Likteņdārzā iestādītais koks, atvestais akmens ir ar konkrēta cilvēka, cilvēku grupas stāstu par Latvijas cilvēkiem un vēsturi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)