Banner 980x90

Pusaudze pirmo reizi pie ginekologa: daži padomi mammai un meitai

Jaunai meitenei, kad viņai ieplānota pirmā vizīte pie ginekologa, uztraukums var būt īpaši liels, jo pirmo reizi vajadzēs runāt par delikātām lietām, atkailināt intīmās zonas nepazīstamam cilvēkam. Lai viesošanās ginekologa kabinetā sasniegtu savu mērķi, lai nerastos bailes un pretestība, ir svarīgi ginekologa apmeklējumam sagatavoties – gan psiholoģiski, gan praktiski. 

Rakstā apkopoti daži noderīgi padomi, kā rīkoties, ja gaidāma pusaudzes pirmā vizīte pie ginekologa.

Mamma – atbalsts un iedrošinājums
Ja jau no mazotnes attiecības meitas un mātes starpā ir atklātas, ja mamma nav vairījusies runāt par delikātiem jautājumiem, tad meita nevairīsies apspriest arī ar ginekologa apmeklējumu saistītos jautājumus. Mammas uzdevums ir atbalstīt, iedrošināt, pateikt, ka baidīties ir normāli, pastāstīt, kāpēc ir svarīgi apmeklēt ginekologu. Tā ir arī daļa no atbildīgas dzimumaudzināšanas, kas sākas ģimenē. 

Izvēlēties uzticamu un iejūtīgu ginekologu
Labs kontakts ar ginekologu ir ļoti svarīgs. Mūsdienās ir ļoti plaša speciālistu izvēle. Tāpēc vajadzētu rūpīgi izvēlēties ārstu, pie kura meitenei doties, lai izvairītos no nepatīkamas pieredzes. Ja mamma pati ir atradusi savu uzticamo ginekologu, tad var ieteikt meitai doties pie tā paša. Bet vajadzētu arī  respektē viņas vēlmi, ja tomēr viņa grib citu ārstu. 

Jaunai meitenei noteikti jādodas pie iejūtīga un profesionāla ginekologa. Droši vien tai arī vajadzētu būt sievietei, lai meitene justos brīvāk un drošāk. 

Diskrētas, iejūtīgas un profesionālas ginekoloģes – tādas sastapsiet I. Vasaraudzes privātklīnikā, kas kļuvusi par daudzu mammu un meitu intīmās veselības sargu. Uzzināt vairāk par ginekologa pakalpojumiem šajā klīnikā.

Pārrunāt to, kas notiks vizītes laikā
Mammai vai citai sievietei, kurai pusaudze uzticas, vajadzētu pastāstīt par to, kas notiks ginekologa kabinetā. Noteikti nevajag viņu baidīt, nevajag dalīties ar savu nepatīkamo pieredzi, ja tāda ir kādreiz gūta. 

Jāatceras, ka pilna apskate uz ginekoloģiskā krēsla netiek veikta meitenēm, kuras vēl nav uzsākušas dzimumdzīvi. Vairāk tā ir saruna ar ginekologu. Var tikt veikta arī ultrasonogrāfija. Ja ir sūdzības, iekaisuma pazīmes, tad ārsts paņems uztriepes analīzēm.

Sagatavoties ārsta jautājumiem
Meitenei jau pirms vizītes ir jāsagatavo atbildes uz dažiem jautājumiem, ko ginekologs noteikti uzdos, jo tie palīdzēs novērtēt pusaudzes reproduktīvās veselības stāvokli. Kādā vecumā sākās mēnešreizes? Vai tās ir regulāras? Cik dienas ilgst asiņošana? Vai mēnešreižu laikā ir stipras sāpes? Vai ir kādas sūdzības? Vai ir uzsākta dzimumdzīve?

Jāizvēlas ērts un viegli novelkams apģērbs
Lai izvairītos no nevajadzīgas neveikluma sajūtas un uztraukuma, labāk uz vizīti vilkt ērtu un viegli novelkamu apģērbu. Protams, noteikti pirms vizītes jāparūpējas par ķermeņa higiēnu. Meitenei noteikti nevajag satraukties par sava ķermeņa apmatojumu, kas ir dabisks, ginekologu tas neuztrauks, ja vien tas nav ļoti izteikts, kas var liecināt par hormonālajām problēmām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)