Banner 980x90

Mūrniece: Sabiedrībā jāvalda vienotai izpratnei par likumu

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA

Sabiedrībā ir jāvalda vienotai izpratnei par likumu un taisnību, šodien, Latvijas Universitātē (LU) atklājot konferenci "Valsts konsekvence tiesiskās paļāvības un tiesiskās drošības principu ievērošanā", sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Viņa uzsvēra, ka likumdevēja loma ir likumus pilnveidot un veidot jaunus, taču svarīgi ir, lai tiesību normas tiktu iedzīvinātas. "Vēl svarīgāk, lai sabiedrībā valdītu vienota izpratne par vienu likumu un vienu taisnību visiem," uzsvēra parlamenta priekšsēdētāja.

Likumdevēja pienākums ir stiprināt valstiskumu un tiesiskumu, taču vienlaikus tas ir visas sabiedrības uzdevums, viņa piebilda.

Dažkārt cilvēki, komentējot amatpersonas apšaubāmo rīcību, saka, ka zaudējot ticību valstij, norādīja Mūrniece un piebilda, ka laika gaitā amatpersonas, partijas, valdības un parlaments mainīsies, taču valsts ir tā, kura paliks.

Mūrniece ir pārliecināta, ka sabiedrības neuzticēšanās cēlonis meklējams padomju laikos, kad tika mazināta cilvēku loma. Viņa uzsvēra, ka mūsdienās tiesību piemērotājiem - ierēdņiem - ir svarīgas cilvēciskās īpašības, godaprāts un atbildības sajūta, pārstāvot valsts varu. Piemēram, korupcija mazina uzticēšanos valstij un kaitē ekonomikai, taču tā ietekmē sabiedrības emocionālo attieksmi pret valsti, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

LU rektors Indriķis Muižnieks savā uzrunā savukārt uzsvēra, ka laikā, kad politiskās stabilitātes ilgtspēja sašūpojas, atliek tiesiskā paļāvība, kas ir tā klints, pie kuras var balstīties, kad klimats mainās un politika ir nestabila.

Jau ziņots, ka šodien LU norisinās konference "Valsts konsekvence tiesiskās paļāvības un tiesiskās drošības principu ievērošanā". Pasākumā referē tiesneši, valsts pārvaldes iestāžu vadītāji, Latvijas augstskolu mācībspēki un nozares profesionāļi.

2016.gada pavasarī tiks izdota grāmata "Tiesiskās paļāvības princips: teorija un prakse", kurā būs iekļauti konferencei gatavotie referāti, kā arī izvilkumi no Satversmes tiesas un Augstākās tiesas spriedumiem par tiesisko paļāvību.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)