Banner 980x90

Kozlovskis: Bēgļu jautājumu risināšanai būs nepieciešams tuvu 16 miljoniem eiro

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA
Bēgļu jautājumu risināšanai būs nepieciešams tuvu 16 miljoniem eiro, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Par precīzu summu tikšot spriests nākamajā valdības sēdē, bet šī summa būšot tuvu iepriekš minētajiem 16 miljoniem. Liela daļa naudas gan būšot Eiropas Savienības finansējums, piebilda ministrs.

Nākamajā valdības sēdē būs jāizlemj, vai kādu no pozīcijām svītrot un kādus riskus Latvijā tādējādi var sagaidīt, teica Kozlovskis.

Viņš uzsvēra, ka būtiska finansējuma daļa būs nepieciešama tieši izmitināšanas telpu izbūvei.

Tāpat būs nepieciešams stiprināt Pilsonības un migrācijas pārvaldes kapacitāti un piešķirt līdzekļus citu ministriju iestādēm integrācijas jautājumu risināšanai.

Saskaņā ar darba grupas aprēķiniem, lai Latvijā izveidotu un ieviestu patvēruma meklētāju integrācijas sistēmu, provizoriski būs nepieciešami aptuveni 16 miljoni eiro. Vēlāk gan politiķi, tostarp Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pauda pārliecību, ka šī summa būs jāpārskata, jo Latvija var dzīvot taupīgāk.

Tā ir indikatīva summa, kur lielākā daļa būs no Eiropas Savienības patvēruma meklētāju un integrācijas fonda. Ja būtu jāuzņem vēl citi bēgļi, uz vienu cilvēku tērējamā summa nākotnē saruktu.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane uzsvēra, ka ir nepieciešama Mucenieku centra pārbūve, kas vajadzīgs ne tikai šiem bēgļiem, bet arī turpmākai bēgļu uzņemšanai. Viņa uzsvēra, ka šie 16 miljoni eiro nav domāti tikai pašu bēgļu izmitināšanai, bet gan sistēmas izveidošanai, kas darbosies arī nākotnē.

Valdībā bažas raisīja nepieciešamais jauno darbinieku skaits atbildīgajās iestādēs.

Ņemot vērā neskaidros jautājumus, tika nolemts, ka finanšu aprēķini no pašreizējā plāna jāizņem ārā un jāskata vēlreiz. Lai gan sākotnēji tika minēts, ka tas jādara 13.oktobra sēdē, izskanēja iebildumi, ka tas ir pārāk īss termiņš, tāpēc ministri vienojās, ka jautājumu skatīs pēc trīs nedēļām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)