Banner 980x90

Ar kādiem izdevumiem jārēķinās, ja grib iegūt autovadītāja apliecību

Izmaksas ir viens no pirmajiem un svarīgākajiem jautājumiem, kas interesē tos, kuri plāno iegūt autovadītāja apliecību. Pēc tā, kādas ir izmaksas, kursanti arī salīdzina autoskolas un meklē sev piemērotāko variantu. Protams, milzīgas atšķirības cenās nebūs, tomēr arī dažu desmitu eiro ietaupījums ir vilinošs, lai autoskolas piesaistītu interesentus.

Uzziniet par to, kādas ir galvenās izdevumu pozīcijas, apmeklējot autoskolu.

Mācību līdzekļi un ceļa izdevumi
Ja autoskola atrodas tālāk no dzīvesvietas un uz to jādodas ar sabiedrisko transportu vai auto, tad apmācību laikā šie ceļa izdevumi papildinās pārējās izmaksas. Tāpēc, izpētot autoskolas un to piedāvājumus, ieteicams padomāta arī par atrašanās vietu un izmaksām, kas radīsies, regulāri uz turieni dodoties. Protams, vajadzēs arī iegādāties mācību līdzekļus – ceļu satiksmes noteikumu grāmatu un uzdevumu grāmatu. Šāds komplekts tirdzniecības vietās maksā apmēram 20 eiro.
 

Teorijas nodarbības un dokumentu noformēšana
Pirmais lielākais maksājums būs jāveic, reģistrējoties autoskolā. Vajadzēs samaksāt par dokumentu noformēšanu, reģistrēšanu CSDD un teorijas nodarbībām. Summas atkarīgas gan no autoskolas piedāvājuma, gan tā, kādai kategorijai piesakās. Lielākajā autoskolā Credo Autoprieks B kategorijai teorijas apmācības un dokumentu noformēšana izmaksās no 69 eiro. Autoskolā ir plašs kategoriju klāsts, tāpēc arī izmaksas katrai no tām var atšķirties.  

Pirmā palīdzība
Atsevišķi būs jāmaksā arī par pirmās palīdzības nodarbībām. Bez tām nav iespējams iegūt vadītāja apliecību. Pirmās palīdzības nodarbības izmaksās aptuveni 30 eiro. No šīs apmācības ir atbrīvoti tikai tie, kuri ieguvuši vai iegūst augstāko medicīnisko izglītību. 

Medicīniskā komisija
Lai varētu uzsākt braukšanas nodarbības un apmācību satiksmē, ikvienam ir nepieciešams iziet medicīnisko komisiju, kas apliecinās, ka veselības stāvoklis ir piemērots auto vadīšanai. Par medicīnisko izziņu jāmaksā 22 eiro.

Braukšanas nodarbības
Šī ir apjomīgākā izmaksu sadaļa. Lai zinātu, cik aptuveni nāksies iztērēt par braukšanas nodarbībām, jāieskatās autoskolas cenrādī. Vidēji šobrīd viena akadēmiskā stunda izmaksā 12 eiro, bet cenas var būt lielākas, tas atkarīgs no autoskolas, arī no instruktora prasmēm un automašīnas modeļa. Tā kā šobrīd ir noteikts, ka vajadzīgas vismaz 20 braukšanas nodarbības, tie ir vismaz 250 eiro, lai izpildītu šo normu. Tomēr realitātē reti kuram pietiek ar minimālo stundu skaitu. Ja braukšanu apgūst "no nulles", tad vajadzēs daudz vairāk laika. Tās var būt pat līdz 40 nodarbībām. Attiecīgi izmaksas tad ir dubultlielas.

Braukšanas atļauja jeb "baltās tiesības"
Lai iegūtu braukšanas mācību atļauju jeb "baltās tiesības", arī vajadzēs šķirties no 6,16 eiro, bet, ja tās tiks nozaudētas, par jaunām vajadzēs maksāt divreiz vairāk.

CSDD eksāmeni un tiesību izsniegšana
Pēc tam, kad veiksmīgi tiek līdz CSDD eksāmeniem, jārēķinās ar izmaksām, kas jāveic CSDD iecirknī. Par valsts teorijas eksāmenu jāmaksā 12,63 eiro, bet braukšanas eksāmens izmaksās 38,52 eiro. Par vadītāja apliecības izgatavošanu vajadzēs maksāt 22,05 eiro. 

Nu, tad paskaitiet kopā un vēl pielieciet nedaudz rezervei – tik jums vajadzēs atlicināt, lai iegūtu autovadītāja apliecību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)