Banner 980x90

Apple iPad planšetdatoru attīstība

Pirms desmit gadiem tehnoloģiju zīmols Apple nāca klajā ar inovatīvu produktu –planšetdatoru, ko nosauca par iPad. Kopš tā laika planšetdatori lēnām ir iekarojuši lietotāju sirdis, un nu jau tie ir atrodami gan darba vietās, gan mājās, gan lielveikalos un citur. Rakstā lasi par pašu pirmo iPad modeli, Apple planšetdatoru daudzveidību un modeļiem mūsdienās.

Pirmais Apple iPad planšetdators
Par pirmā Apple iPad planšetdatora iznākšanu tika paziņots 2010. gada janvārī, bet tas tika izlaists pārdošanā tā paša gada aprīlī. Planšetdators aizpildīja neparastu nišu – tas bija kaut kas starp datoru un tā laika pirmajiem viedtālruņiem. Lai arī cilvēki uzreiz neapjauta planšetdatoru lietojuma daudzpusīgumu, modernākie pircēji iegādājās pirmos iPad modeļu, savukārt Apple turpināja pilnveidot savas ierīces.


iPad planšetdatoru modeļi
Mūsdienās ir pieejami vairāki Apple planšetdatoru modeļi. Ne tikai arvien jaunāki un jaudīgāki, bet arī atšķirīgi pēc izmēra un aksesuāriem, lai pielāgotos visām Apple iPad lietotāju vajadzībām. Šobrīd ir pieejams "klasiskais" iPad, tā "mazais brālis" iPad mini, vieglais iPad Air un darbam paredzētais iPad Pro.

iPad
iPad ir pirmais Apple planšetdatoru modelis. Tālajā 2010. gadā tam bija 9,7 collu ekrāns, tas bija 13 mm biezs un svēra apmēram 680 gramus. Salīdzināšanai jaunākajam iPad modelim, kas izdots 2019. gadā, ir 10,2 collu liels ekrāns, tas ir 7,4 mm biezs un sver aptuveni 483 gramus. Pirmo iPad modeli piedāvāja iegādāties ar 16GB, 32GB vai 64GB lielu atmiņu, savukārt jaunāko iPad planšetdatoru var iegādāties ar 32GB vai 128GB lielu atmiņu.

2011. gadā Apple sāka ražot jau nākamo iPad versiju – Apple iPad 2. Šis modelis bija nedaudz vieglāks un plānāks par pirmo, bet būtiskākā atšķirība bija iebūvēto kameru pievienošana – Apple iPad 2 lepojās gan ar priekšējo, gan aizmugurējo kameru. Tieši tā! Pirmais iPad modelis bija pilnībā bez kamerām. Šis uzlabojums otrajam modelim ļāva lietotājiem izmantot videozvanu funkciju. Lai gan vēsturē pats pirmais videozvans tika veikts jau 1964. gadā, par ikdienas sastāvdaļu tas sāka kļūt tikai ap 2010. gadu, un kameru pievienošana arī planšetdatoriem, ne tikai telefoniem vai datoriem, veicināja šīs saziņas formas attīstību.

iPad mini
Apple uzņēmumam 2012. gads bija patiesi ražīgs, jo tirdzniecībā tika izlaisti veseli trīs planšetdatoru modeļi – iPad 3, iPad 4 un jaunums iPad mini.

iPad mini tikai izdots reizē ar iPad 4 un, kā jau nosaukums vēsta, tas bija mazāks izmērā par "klasisko" iPad planšetdatoru, tomēr bija lielāks par tā laika viedtālruni. Lai saglabātu iPad mini nelielo izmēru, Apple tomēr nācās pieļaut kādu kompromisu, kas nozīmēja to, ka pirmajam modelim nebija jaunais retina displejs, kas tika izmantot iPad 3 un iPad 4 planšetdatoros, bet tam bija 1024×768 pikseļu izšķirtspējas ekrāns – tāds pats kā iPad 2.

iPad Air
Jau 2013. gadā Apple atkal nāca klajā ar jaunu iPad modeliiPad Air. iPad Air bija un vēl aizvien ir vidusceļš starp iPad un iPad mini, gan izmērā, gan funkciju ziņā. Tas ir viegls, ērts un parocīgs, un cilvēki bieži izvēlas tieši šo modeli, ja plāno planšetdatoru ņemt līdzi ikdienas gaitās.

iPad Pro
No 2013. līdz 2014. gadam Apple turpināja uzlabot jau esošos planšetdatoru modeļus, šajā laikā iznāca Apple iPad mini 2, Apple iPad Air 2 un Apple iPad mini 3, bet 2015. gadā Apple nāca klajā ar jaunu planšetdatoru modeli – iPad Pro.

iPad Pro gandrīz uzreiz iznāca divos izmēros – ar 12,9 collu un 9,7 collu lielu ekrānu. Lielākais no planšetdatoriem tika izlaists pirmais, 2015. gada septembrī, bet mazākais –  pusgadu vēlāk, 2016. gada martā.

iPad Pro planšetdatorā ir viss, kas nepieciešams darbam, – jaudīgs procesors, liels ekrāns, iespēja pievienot klaviatūru un ātri uzlādēt ierīci. Tas ir ideāls planšetdators, ko ņemt līdzi ceļojumos vai ikdienas gaitās, ja nav vēlēšanās nest līdzi portatīvo datoru. Tomēr galvenā inovācija, kas nāca kopā ar iPad Pro, bija Apple zīmulis jeb irbulis, kas pavēra plašas iespējas digitālajiem māksliniekiem izmantot šo planšetdatoru kā darbarīku zīmējumu un skiču radīšanā.

Lai arī kopš 2015. gada Apple nav nācis klajā ar jaunu planšetdatora modeli, tehnikas uzņēmums turpina attīstīt un pilnveidot jau esošās ierīces. Šobrīd "Capital" internetveikalā iespējams iegādāties iPad Pro 11 collu un 12,9 collu versijas, iPad Air ar 10,5 collu lielu ekrānu, iPad mini 5 un iPad planšetdatoru ar 10,2 collu displeju. Visas ierīces ir pieejamas vairākās krāsās, kā arī ar dažādu datu ietilpību no 32GB līdz 256GB un citām funkcijām. 

Tagad atrast piemērotāko planšetdatoru savām vajadzībām ir patiesi vienkārši, jo tiek piedāvāti modeļi gandrīz katra cilvēka vajadzībām. Ja esi planšetdatora meklējumos, lai izdodas atrast īsto!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)