Banner 980x90

Ziemassvētku kaujām veltīto kolekcijas monētu kals Lietuvā

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Šogad iecerētā Ziemassvētku kaujām veltītā sudraba kolekcijas monēta tiks kalta Lietuvas kaltuvē UAB "Lietuvos Monetų Kalykla".

Lietuvas kaltuve izraudzīta konkursā, kurā piedalījās divi pretendenti.

Pašlaik plānotā līgumcena ir 96 183,68 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Faktiskais līgumcenas apmērs tiks precizēts līguma izpildes laikā, pamatojoties uz faktisko monētas svaru un Londonas Dārgmetālu tirgus asociācijas cenām sudraba pirkšanas dienā, teikts Latvijas Bankas paziņojumā.

Jau ziņots, ka monētas plānotā tirāža ir līdz 5000 eksemplāriem. Tirāžas pirmā daļa plānota 2500 eksemplāru. Kolekcijas monētas dizaina izstrāde uzticēta māksliniekam Kristapam Ģelzim.

Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kaujas norisinājās no 1916.gada 23.decembra līdz 29.decembrim jeb no 1917.gada 5.janvāra līdz 11.janvārim pēc jaunā kalendāra. Krievu armijas plānos šīs operācijas mērķis bija pārraut vācu pozīcijas, lai tālāk uzbruktu gar abiem Lielupes krastiem Jelgavas virzienā. Šajā kaujas operācijā pirmo reizi izmantoja jaunu taktiku - negaidītu nakts uzbrukumu bez artilērijas sagatavošanas uguns. Galvenās uzbrukuma triecienvienības bija divas latviešu strēlnieku brigādes, kas Ziemassvētku kauju laikā tika apvienotas Latviešu strēlnieku divīzijā.

Ziemassvētku kaujas bija lielākā krievu armijas militārā operācija Rīgas frontē Pirmā pasaules kara laikā. Latviešu strēlnieku vienības kaujās cieta ļoti lielus zaudējumus. Apmēram 5000 latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujās un apmēram 4000 strēlnieku tām sekojošās janvāra kaujās krita, tika ievainoti vai pazuda, liecina aģentūras LETA arhīva informācija.

Jau ziņots, ka šogad Latvijas Banka plāno izlaist septiņas kolekcijas monētas, no tām pirmā - "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" - jau nonākusi tirdzniecībā.

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas interneta vietnē.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu specifikācijas (krāsa, diametrs, svars, materiāls) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)