Banner 980x90

VP Zemgales reģiona vadītājs kukuļdevēju skaita augšanu skaidro ar tiesisko nihilismu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv

Pērn Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes statistikā atspoguļojusies tendence, ka pēdējo gadu laikā turpina augt aizturēto kukuļdevēju skaits. Kā varbūtējs izskaidrojums tam tiek minēts tiesiskais nihilisms sabiedrībā ar attieksmi, ka noziegums varēt būt norma, intervijā aģentūrai LETA sacīja VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs un Kārtības policijas biroja priekšnieks Andris Zellis.

Saskaņā ar pēdējo gadu statistiku Zemgales reģionā katru gadu audzis aizturēto kukuļdevēju skaits. Pērn aizturēts 101 kukuļdevējs.

"Manuprāt, te pārsvarā izpaužas tiesiskais nihilisms sabiedrībā - apņēmība neievērot jebkuras tiesību normas, ne tikai ceļu satiksmes noteikumus. Šo fenomenu pētījuši un komentējuši arī "Delnas" vai "Providus" pārstāvji un atzinuši, ka sabiedrība varbūt pārāk maz izprot šīs sekas," pauda Zellis.

"Ja tu piedāvā kukuli, tas ir nopietns noziegums, par kuru ir paredzēta pat brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem. Un pat tad, ja tev tiek piespriests piespiedu darbs, naudas sods vai nosacīta brīvības atņemšana, ar to tu sabojā savu biogrāfiju un tiec atzīts par sodītu. Kukuļdevējs vēlāk ir notiesāta persona, un tas arī uzliek kādus ierobežojumus darbībai. Tas sabiedrībai jāizprot. Pat nepilngadīgo aptaujās konstatēts, ka daudziem liekas pieņemami dot kukuli. Un, kad skaidro, ka par to pēcāk ir atbildība, viņi atzīst, ka par to nav aizdomājušies," skaidroja Zemgales reģiona pārvaldes vadītājs.

Saistībā ar iespēju, ka varbūt citā reģionā cilvēkam izdodas atpirkties ar kukuli un tad Zemgalē viņš mēģina to pašu, Zellis atzina, ka nejūtas kompetents par to, kas notiek citos reģionos. "Zinu tikai par Zemgali. Turklāt liela daļa kukuļdevēju ir vietējie iedzīvotāji. Domāju, ka drīzāk cilvēki ar jebkurām metodēm cenšas izbēgt no soda. Protams, ir arī daudz citu valstu pilsoņu, kas tiek pieķerti par kukuļdošanu," viņš skaidroja.

"Mūsu sabiedrībā arī cirkulē daudz mītu un stereotipu par šādu iespēju dot kukuli, kas pagātnes pieredzes rezultātā raksturīgi postpadomju valstīs, un daudzi sabiedrībā šīs domas kultivē un popularizē, nepadomājot, ka sevi vai paziņas ar to nolemj kriminālprocesam. Ja mēs katrs par to sāktu domāt, tad varbūt nekonstatētu nevienu kukuļdevēju," uzskata Zellis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)