Smiltenes tehnikumā aizvadīts Ziemas izlaidums
Piektdien, 18.decembrī, Ziemas izlaidumā Smiltenes tehnikumu absolvēja pirmais ēdināšanas pakalpojumu kurss jeb Jauniešu garantijas programmas ietvaros profesionālo izglītību ieguvušie jaunie pavāri un konditori, pilsētas informācijas portāls Smiltene24.lv uzzināja Smiltenes tehnikumā.
Iepriekšējā dienā jaunieši kārtoja profesionālās kvalifikācijas eksāmenu. Nākamo pavāru un konditoru zināšanas vērtēja komisija, kuras sastāvā bija SIA "Silvans" valdes priekšsēdētāja Iveta Lacberga, SIA "Arturs IN" ēdnīcas "Krimulda" īpašniece Ilze Noreika un viesnīcas "Kalna ligzda" pavāre Inese Bediķe.
Komisijas pārstāves atzina, ka jauniešu zināšanas un profesionālās prasmes pēdējos gados augušas. Par audzēkņu panākumiem priecājās arī Smiltenes tehnikuma skolotāja Vita Audere: "Vidējā kursa atzīme eksāmenos bija tuvu astoņām ballēm. Tā ka darba tirgū aizies zinoši speciālisti".
"Vienīgi vairumam jāmācās sevi labāk prezentēt. Labam pavāram un tāpat arī konditoram jābūt ar ambīcijām," savu viedokli pauda Ilze Noreika.
Lienīte Ziemiņa eksāmena praktiskajā daļā bija izvēlējusies eksāmenu komisiju pārsteigt ar lasi rīspapīrā, kuru pasniedza kopā ar fenheli, grilētiem dārzeņiem un baltvīna mērci. Recepti izdomājušas kopā ar kolēģi no firmas "Madara ‘89".
Savukārt eksāmenā izvilktais ēdiens bija grūbu salāti ar vistu. Lienei visvairāk patīk gatavot otros ēdienus, bet mājās bieži tiek ceptas arī pankūkas, jo tās ļoti garšo bērniem - meitiņai Sandrai un dēliņam Danielam.
Dažas dienas pēc izlaiduma pavāra diplomu ieguvusī Smiltenes tehnikuma absolvente jūtas patīkami atvieglota, jo visi pārbaudījumi godam izturēti, iegūts izglītību apstiprinošs dokuments un gada laikā apgūtas jaunas profesionālās zināšanas, kuras noderēs gan darbā, gan mājās.
Agija Gaismiņa praktiskajā eksāmenā cepa torti "Zieda vilinājums". Nākamajai konditorei pašai ļoti garšo tortes, kurā ir gan biskvīta, gan smilšu mīklas kārtas - tā tapis arī "Zieda vilinājums." Pirms eksāmena nākamā konditore mazliet uztraucās par to, kā veiksies ar vārītā krēma ziedu veidošanu. Taču praktiskā un teorētiska eksāmena kopvērtējuma vidējā atzīme – deviņas balles apliecina, ka satraukums bijis veltīgs. Tagad Agijai jau par to visu gribas tikai pasmaidīt. Ieguvusi konditora diplomu, jauniete pavasarī, kad būs mazliet paaudzies bērniņš, turpinās darbu SIA "Kārumu fabrika" Grundzālē.
Šis izlaidums skolas vēsturē īpašs ar to, ka tas ir pirmais Smiltenes tehnikuma jaunajā zālē. Uzrunājot absolventus, skolas direktors Andris Miezītis, aicināja jauniešus neapstāties pie sasniegtā, savā profesijā būt radošiem un turpināt kāpt pa karjeras kāpnēm, kļūstot par par labiem šefpavāriem un restorānu vadītājiem. "Kā vēsta sens teiciens: Ja cilvēks domā gadu uz priekšu, viņš sēj rudzus. Tas, kurš domā desmit gadus uz priekšu, stāda ābeli, bet, tie, kuri domā simts gadus uz priekšu, mācās un māca citus. Katrā ziņā vienā ziņā jūs varat būt mierīgi – labi konditori un pavāri būs vajadzīgi vienmēr!"
Uz sarakstu