Smiltenes tehnikumā aizvadīta biedrības "Siera klubs" maistarklase
Meistarklasi vadīja restorāna "Porto" šefpavārs Uldis Krebs.
"Cilvēki ēda arī akmens laikmetā. Bet šodien gribam paēst ne vien veselīgi un garšīgi, bet arī skaisti," semināru atklājot, klātesošos uzrunāja skolas direktors Andris Miezītis. "Siers ir karalis visam, ko ēdam. Tāpēc šodienas semināra centrā – piena produkti un jo īpaši – siers. "Smiltenes tehnikums" priecājas par iespēju būt "Siera kluba" biedram un labo sadarbību ar siera ražošanas uzņēmumiem, no kuriem īpaši cieša saikne izveidojusies ar a/s "Jaunpils pienotava" un a/s "Smiltenes piens". No sirds vēlu veiksmi manas mīļās Raunas jaunajam uzņēmumam "Latvijas ķiploks", kura pārstāves šodien piekritušas dalīties pieredzē ar Smiltenes tehnikuma nākamajiem ēdināšanas speciālistiem."
"Meistara dienas profesionāli izglītojošajās skolās, kurās sagatavo ēdināšanas pakalpojumu speciālistus, rīkojam ar mērķi – celt minētās profesijas prestižu un šogad, ņemot vērā sarežģīto situāciju piena nozarē, popularizēt pienu un tā produktus," informē biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. "Vēlamies rosināt ēdināšanas pakalpojumu jomā strādājošos atbalstīt mūsu zemniekus un ražotājus. Meistarklasē ar jauniešiem strādāja Uldis Krebs - viens no populārākajiem Latvijas pavāriem ar divdesmit gadu darba stāžu. Strādājis par šefpavāru viesnīcas "Konventa sēta" restorānā "Raibais balodis", prestižajā Rīgas restorānā "Otto Schwarz" un Jūrmalas restorānos "Preatore" un "Se la Vie". Nākamajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem tā ir fantastiska pieredzes un profesionālās izaugsmes skola. Jaunieši seminārā un meistarklasē, kopā ar šefpavāru darbojoties virtuvē, iepazinās ar jauniem piena produktu izmantošanas veidiem.
Savos semināros parasti iepazīstinām ēdināšanas pakalpojumu jomā strādājošos ar augstākās kvalitātes un arī jaunākajiem, Latvijā ražotajiem produktiem. Prieks par to, ka pēdējos gados ievērojami augusi siera kvalitāte, šķirņu daudzveidība un patēriņš. Mūsu senči piena produktus uzturā lietoja daudz vairāk nekā to ierasts mūsdienās, jo zināja, ka līdz ar tiem organismā ātri tiek uzņemtas organismam nepieciešamās olbaltumvielas, tauki, minerālvielas un vitamīni. Vasarā piena apjoms palielinās, tāpēc aicinām ļaudis būt radošiem un to izmantot gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos un dzērienos. Tāpat ir tik daudz veidu, kā ēdienkartē var izmantot sieru. Katru gadu nāk klāt aizvien jaunas un jaunas šķirnes. Tā ka katrs var izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Kombinējot sieru ar citiem produktiem, iespējams pagatavot interesantus un uzturvielām bagātus ēdienus. Būsim Latvijas patrioti un atbalstīsim savus zemniekus un vietējos uzņēmējus!"
Davidanova atzīst, ka piens un tā produkti ir arī viņas pašas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa. "Rīkojot seminārus un piedaloties izcilu šefpavāru meistarklasēs, man ir bijusi laime izbaudīt ļoti izsmalcinātus ēdienus. Tāpēc, atgriežoties mājās, gribas ko vienkāršāku. Piemēram, man ļoti garšo klimpu zupa, kuru gatavojam trīs dažādos veidos."
"Siera kluba" panākumi ir arī vieni no skaistākajiem Latvijas veiksmes stāstiem. Spilgts apliecinājums neizsīkstošam radošumam, spējai iet līdzi laikam, ienest Latvijā jaunākās modes tendences no citām valstīm, ir sešām Latvijas populārākajām siera šķirnēm uzceltās skulpūras un Edgara Janemana veidotais piemineklis "Siera dimants" Preiļos. Elpu aizraujošs notikums bija izcilākajiem sieriem uzšūtie tērpi. Ir celti siera kalni, pīti siera vainagi un notikušas sacensības siera rituļu ripināšanā.
"Siera kluba" veiksmes stāsts nav iedomājams bez visiem tiem radošajiem un enerģiskajiem cilvēkiem, kas iesaisījušies un atbalstījuši biedrības aktivitātes," atzīst Davidanova.
Meistara dienas ietvaros jauniešiem notika arī neliels konkurss.
A/s "Smiltenes piens" tirdzniecības nodaļas vadītājs Aigars Veldre iepazīstināja ar "Smiltenes piena" veiksmes stāstu, sniedzot ieskatu uzņēmuma vēsturē un daudzveidīgās produkcijas klāstā. Smiltenes tehnikuma jaunieši atzina, ka pēc semināra pienu un tā produktus noteikti gan vairāk lietos uzturā, gan izmantos ēdienu pagatavošanā. Vietā, kur tik laba materiālā bāze un tuvos draugos un kaimiņos – viens no Latvijā labākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem, ir visas iespējas daudzveidīgiem kulinārajiem eksperimentiem.
Jaunieši ar neviltotu interesi uzklausīja arī šefpavāra Ulda Kreba stāstu par savu profesionālās izaugsmes ceļu. Šefpavārs ir viens no pirmajiem "Siera kluba" biedriem. Gatavojot ēdienus, bieži izvēlas "Smiltenes piena" produktus.
"Bērnībā biju liels našķu cienītājs. Tā kā tolaik veikalos nebija tik daudzveidīga kārumu izvēle, tad ņēmu talkā mammas veco, labo pavārgrāmatu, cepu "žagariņus" un dažādus našķus no smilšu mīklas," stāsta U.Krebs, kurš pirmās profesionālās zināšanas pavārmākslā guvis Kandavas lauksaimniecības skolā. "Atceroties tā laika iespējas un, salīdzinot tās ar Smiltenes tehnikuma mācību virtuvēm un restorānu, labā nozīmē jūs apskaužu," seminārā atzina šefpavārs. "Par šādu skolu var sapņot visi nākamie pavāri! Jums ir vaļā visas durvis! Vajadzīga tikai dzirkstele acīs! Bez tās nekas nesanāks. Labi pavāri darba tirgū ir ļoti pieprasīti. Bet īpaši vēlos pasvītrot vārdu "labi"..." Par skaistāko novērtējumu arī pēc vairāk nekā divdesmit pavāra profesijā nostrādātajiem gadiem Uldis Krebs uzskata klienta vārdus: "Paldies! Bija ļoti garšīgi! Nākšu vēl!"
Skolas mācību virtuvē kopā ar populāro šefpavāru strādāja otrā un trešā ēdināšanas pakalpojumu speciālistu kursu audzēkņi. "Bija prieks sadarboties! Jaunieši strādāja ar neviltotu interesi. Iespējams, kādreiz būsim kolēģi vai sadarbības partneri profesionālās kvalifikācijas prakses laikā," prognozēja U.Krebs. "Virtuvē nav nekā briesmīgāka par pelēko masu, kas sadzīta, jo skolotāja lika..."
Meistarklasē tika gatavotas divu veidu piena zupas. Brīnumgarda piena zupa ar kūpinātu gaļu un nātrēm, kā arī puravu – kartupeļu krēmzupa, kurai saldā krējuma vietā tika liks piens ar augstu tauku saturu. Seminārā goda tika celts arī pavasara dārzeņu karalis, viens no šefpavāra Ulda Kreba iecienītākajiem dārzeņiem - sparģelis, ko pasniedza kopā ar truša gaļu. Smiltenes tehnikuma jaunieši semināra dalībniekus un skolas sadarbības cienāja partnerus ar "caffe latte", kas šoreiz tika gatavota, saldā krējuma vietā liekot putotu pienu.
"Esam priecīgi, ka Smiltenes tehnikums ir atvērts sadarbībai, netur sveci zem pūra un ļauj iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām un citām novitātēm arī vietējiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem," atzīst uzņēmuma "Madara 89" kulinārijas un ēdināšanas nodaļas vadītāja Svetlana Vilistere, kura uz semināru bija ieradusies kopā ar uzņēmuma pavāriem un konditoriem. "Esam guvuši daudz jaunu ideju, tagad tās varēsim izmantot arī savā virtuvē," saka Smiltenes tehnikuma viesnīcas "Kalna ligzda" pavāre Astrīda Bediķe.
Semināra dalībnieki par vienu no saistošākajām pasākumā atzina arī jaunā ķiploku pārstrādes uzņēmuma SIA "Latvijas ķiploks" pārstāvju Ineses Krūklītes un Sintijas Rudes stāstu par to, cik interesanti un daudzveidīgi var izmantot garšaugu karali ķiploku.
Uz sarakstu