Banner 980x90

Skriešana laimes hormona iegūšanai

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Lai arī šogad pavasaris nesteidzās, tomēr peldkostīmu sezona jau ātriem soļiem tuvojās. Daudzi izvēlas sevi pienācīgi sagatavot vasarai nododoties skriešanai un citām sportiskām aktivitātēm. Fizisko aktivitāšu mērķi atšķiras, kamēr vieni to dara veselībai citu galvenā motivācija ir veselīga svara uzturēšana, bet daudzi nav iedomājušies, ka viena no sporta funkcijām ir arī laimes sajūtas sasniegšana.

Ne tikai skriešana, bet arī cita veida sporta aktivitātes palīdz cilvēka organismam izstrādāt endorfīnu jeb "laimes hormonu". Pēc struktūras endorfīns ir līdzīgs pretsāpju līdzeklim – morfijam, kas pēc savas būtības ir narkotiska viela. "Laimes hormons" izdalās ķermenim atrodoties stresa situācijā, kas notiek veicot fiziskas aktivitātes, izdaloties endorfīnam, tas neitralizē sāpes un minimizē diskomfortu. Šis hormons var radīt eiforiju un vispārēju labsajūtu. Katrs atlēts zina, ka intensīvu treniņu rezultātā uzlabojās pašapziņa un spēja emocionāli tikt galā ar pārdzīvojumiem un problēmām. Skriešana vienam pašam palīdz labāk tikt skaidrībā ar savām domām, visu pārdomāt, domāšanas process paātrinās. Jo mazāk fiziski aktīvi mēs kļūstam, jo lielāks pārbaudījums ir tikt galā ar stresu.

Endorfīni rodas arī caur "dabīgiem apbalvojumiem", kā piemēram, ēšanas, dzeršanas, seksuālās aktivitātes iespaidā, kā arī no kļūšanas par vecākiem. 

Avots: http://dailyburn.com/life/fitness/what-are-endorphins-runners-high/

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)