Banner 980x90

Saeimā svinīgi atver grāmatu "Latvijas parlamentārisma apskats"

Foto: Saeimas preses dienests
Foto: Saeimas preses dienests
4.maijā – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā - Saeimas namā svinīgā pasākumā atvēra Gunāra Kusiņa grāmatu "Latvijas parlamentārisma apskats". Tas ir pirmais pētījums par Latvijas parlamentārismu no tā pirmsākumiem līdz mūsdienām, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Saeimas Preses dienests.

"Jūs esat radījis grāmatu, kas ir juridiski profesionāls ieskats Latvijas parlamentārisma vēsturē un attīstībā kopš mūsu valsts pirmsākumiem teju pirms 100 gadiem. Vienlaikus tā ir arī lielisks informācijas avots un aizraujoša lasāmviela studentiem, vēsturniekiem, politiķiem un visiem interesentiem. Jūsu grāmata palīdzēs labāk izprast Saeimu laikmetu un tradīciju griežos, palīdzēs veidot arī sabiedrības izpratni par mūsu valsts likumdevēja funkcijām un lomu agrāk un mūsdienās," grāmatas atvēršanas pasākumā Kusiņam sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka G.Kusiņš, kurš Latvijas parlamentā strādājis gandrīz 24 gadus, ir viens no Saeimas patiesi leģendārajiem cilvēkiem, un visus šos gadus vistiešākajā veidā ir palīdzējis veidot un attīstīt parlamentārisma tradīciju atjaunotajā neatkarīgajā Latvijā.

Mūrniece īpaši pateicās G.Kusiņam par laiku, ko viņš veltījis, iesaistoties diskusijā par neaizskaramo Satversmes kodolu, kas notika laikā, kad par šo jautājumu tika lauzti šķēpi plašā sabiedrībā un kad tas bija ļoti svarīgs jautājums.

Ilggadējais un augsti vērtētais bijušais Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Kusiņš savas grāmatas atvēršanā akcentēja, ka gaidāmā Latvijas valsts simtgade ir pienācīgs brīdis, lai palūkotos, kāpēc Latvijas valsts pirmsākumos tika izvēlēts tieši parlamentārisms. Tas bija ļoti tālredzīgi pareizi izvēlēts ceļš, uzsvēra Kusiņš. Viņš arī sacīja - zīmīgi, ka 1990.gadā, kad aizsākās diskusijas par Latvijas neatkarības atjaunošanu, tieši parlamentārisma ceļš bija tas, kas deva rezultātu – iespēju šodien dzīvot brīvā Latvijā.

Grāmatā autors stāsta par parlamentārisma aizsākumiem Latvijā, Latvijas Tautas padomi kā priekšparlamentu, kā arī par pirmo demokrātiski ievēlēto Latvijas tautas pārstāvības institūciju un pirmo parlamentu – Satversmes sapulci. Tāpat Kusiņš grāmatā analizē parlamentārisma attīstību pirmo četru Saeimu darbības laikā un parlamentārisma krīzi Latvijā, kā arī stāsta par pseidoparlamentārismu Latvijā okupācijas laikā 1940.gadā.

Pētījumā izklāstīti mēģinājumi vācu okupācijas laikā Latvijas teritorijā atjaunot Latvijas valsti pārstāvošas institūcijas kontekstā ar padomju režīmu, kā arī sniegta informācija par parlamentārisma atjaunošanu Latvijā un tā attīstību no Augstākās padomes līdz pat 12.Saeimai.

Grāmata tapusi pēc Latvijas Republikas Saeimas iniciatīvas. Tā papildināta ar vēsturiskām fotogrāfijām. Grāmatas māksliniece ir Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas asociētā profesore un dizaina studijas H2E mākslinieciskā direktore Ingūna Elere.

Kusiņš Latvijas parlamentā strādāja kopš 1990.gada un Saeimas Juridisko biroju vadīja no 1993. līdz 2014.gadam. Viņš bija pirmais Juridiskā biroja vadītājs. Kopš 2014.gada Kusiņš ir Satversmes tiesas tiesnesis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)