Banner 980x90

"Swedbank": Uzkrājumus veido katrs trešais iedzīvotājs

Foto: Pilseta24.lv
Foto: Pilseta24.lv

Kopumā uzkrājumus šobrīd veido 35% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Kā labāko naudas ieguldīšanas veidu šobrīd 49% aptaujāto norāda nekustamā īpašuma iegādi. Savukārt katrs ceturtais respondents (24%) uzskata, ka šobrīd vislabāk savus brīvos finanšu līdzekļus ieguldīt zeltā, liecina "Swedbank" veiktais pētījums par iedzīvotāju ieguldījumu plāniem.

Savukārt, novērtējot ieguldījumu iespējas finanšu instrumentos, par labāko izvēli šobrīd atzīts pensijas 3.līmenis (atbildi norādījuši 15% aptaujāto), kā arī uzkrājošās apdrošināšanas risinājumi (14%).

Praksē atšķirība starp ieguldījumiem, kas veikti nekustamajā īpašumā, un finanšu ieguldījumiem ir ievērojami mazāka. 22% aptaujāto norādījuši, ka izmanto (vai ir izmantojuši) ieguldījumu iespējas nekustamajā īpašumā. Savukārt bankas uzkrājumu produktus dzīvē izmanto (vai izmantojuši) gandrīz tikpat liels skaits aptaujāto - 20% norāda, ka veido (vai ir veidojuši) uzkrājumus pensijas 3.līmenī vai izmanto (vai izmantojuši) termiņnoguldījumu bankā.

Nākamais Latvijas iedzīvotāju vidū biežāk lietotais risinājums (izmanto vai izmantojuši 14% aptaujāto) ir uzkrājošā apdrošināšana. Savukārt investīcijas zeltā, kas, pēc aptaujāto domām, norādīts kā viens no labākajiem naudas ieguldīšanas veidiem, šobrīd praksē izmanto vien 4% respondentu. Nekāda veida ieguldījumus joprojām neveic katrs trešais iedzīvotājs (32%).

"Praksē redzamo, nelielo atšķirību starp ieguldījumu nekustamajā īpašumā un finanšu instrumentos skaidrojam ar bankas piedāvāto risinājumu pieejamību un pievilcību, kā arī ērtību. Kopumā novērojam, ka Latvijas krājējus raksturo vēlme saņemt gatavu risinājumu, līdzekļu pārvaldīšanu uzticot investīciju ekspertiem bankā. Zīmīgi arī, ka zemo noguldījumu procentu likmju laikā aizvien biežāk tiek izvēlēti risinājumi ar lielākām peļņas iespējām," komentē "Swedbank" Uzkrājumu un apdrošināšanas atbalsta daļas produktu līnijas vadītājs Kristaps Kopštāls.

Ja šobrīd apsvērtu iespēju ieguldīt naudu kādā no bankas piedāvātajiem uzkrājumu produktiem, šobrīd gatavi investēt būtu kopumā 70% aptaujāto, visbiežāk izvēloties termiņu no viena līdz trīs gadiem (24% aptaujāto izvēle). Tikpat daudz aptaujāto (24%) būtu gatavi veikt ieguldījumus termiņā, kas garāks par pieciem gadiem. Interesanta sakarība, ko rāda veiktās aptaujas dati - iedzīvotāji ar augstākiem ienākumiem norādījuši, ka šobrīd izvēlētos garākus ieguldījumu termiņus. Vismazākais respondentu skaits (10%) norādījuši, ka vēlētos ieguldīt līdzekļus kādā no bankas piedāvātajiem uzkrājumu produktiem termiņā līdz vienam gadam.

Latvijas iedzīvotājiem šobrīd vienlīdz būtiska šķiet drošība par ieguldītajiem līdzekļiem, ko papildina labas peļņas iespējas. Priekšroka lielākoties (33%) tiek dota ieguldījumam ar pamatsummas garantijām un lielākām peļņas iespējām, kā arī ieguldījumiem ar nelieliem, bet garantētiem peļņas procentiem (24%). Savukārt 18% aptaujāto norādījuši, ka novērtētu ieguldījumus ar lielākām peļņas iespējām un jau gatavus, profesionāļu pārvaldītus risinājumus. Tikai 8% aptaujāto šobrīd dotu priekšroku ieguldījumam ar lielākiem peļņas procentiem un iespēju pašam ietekmēt, kur veikt ieguldījumus.

Katrs piektais (18%) aptaujātais atzinis, ka neseko līdzi savu ieguldījumu rezultātiem, bet katrs desmitais (12%) to dara retāk nekā reizi gadā. Vismaz reizi mēnesī savus ieguldījumu rezultātus pārbauda 20% noguldītāju, un visbiežāk tie ir respondenti ar lielākiem ikmēneša ienākumiem.

"Swedbank" iedzīvotāju aptauja veikta 2015.gada oktobrī, sadarbībā ar "OMD Latvia", aptaujājot 700 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku reģionos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)