Banner 980x90

 Princis: Bez papildu finansējuma tā jau nabagā Latvijas medicīna kļūs vēl nabagāka

Pauls Princis/ Foto: Edijs Pālens/ LETA
Pauls Princis/ Foto: Edijs Pālens/ LETA
Nenovēršot finansējuma trūkumu veselības aprūpē, tā jau nabagā Latvijas medicīna kļūs vēl nabagāka, otrdien, 31.maijā, preses konferencē pēc piketa pie Ministru kabineta sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valdes loceklis Pauls Princis.

Viņš kritizēja izveidojušos situāciju, kad ģimenes ārstiem nav iespējams nosūtīt pacientus uz izmeklējumiem, ja tikai radušās aizdomas. Līdz ar to naudu izmeklējumu veikšanai jāmeklē pašiem pacientiem. Un gadījumā, ja pacientiem neizdodas atrast naudu, slimība tiek ielaista vēl vairāk, savukārt pēc tam šo problēmu ārstēšana jau valstij izmaksā daudz dārgāk. Princis skaidroja, ka tas ir neefektīvi un šī iemesla dēļ jau "nabagā Latvijas medicīna kļūs vēl nabagāka".

Princis arī kritizēja veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS) par to, ka ministrs otrdien devies uz Barselonu, lai pārrunātu Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas iespējamos variantus. Princis atzīmēja, ka to darīja arī iepriekšējā ministre Ingrīda Circene, līdz ar to Veselības ministrijai (VM) ir pieejamas šīs rekomendācijas.

Tāpat ģimenes ārsti kritizē VM ieceri 18 miljonus veselības aprūpes pieejamības veicināšanai piešķirt vien nākamgad, lai gan finansējums nepieciešams jau tagad.

Asociācijas valdes loceklis arī pieļāva, ka kāds protesta pasākums varētu tikt rīkots arī kopā ar pacientiem.

Kā sēdē norādīja asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, Belēvičam ir jāiet pie valdības, Saeimas un politiķiem un jācīnās par savu nozari -, gan iegūstot papildu finansējumu, gan sistēmu sakārtojot. Tomēr, ja viņš to nevar izdarīt, tad tas jāļauj darīt kādam, kas to varēs, pārliecināta bija Veide. Ja no Belēviča nesagaidīs plānu problēmu risināšanai, asociācija lems par viņa demisijas pieprasīšanu, viņa piebilda.

Preses konferencē piedalījās arī Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) pārstāvji. Kā skaidroja LĀB vadītāja vietniece Ilze Aizsilniece, biedrība nenostājas tikai ģimenes ārstu pusē, bet gan visu mediķu pusē. Tāpat LĀB uzskata, ka problēmu risināšanā jāiesaistās ne tikai mediķiem, bet arī sabiedrībai kopumā.

Jau ziņots, ka šodien pie Ministru kabineta divās atsevišķās protesta akcijās par labākām sociālajām garantijām pulcējās aptuveni 100 ģimenes ārsti, kā arī mākslas un mūzikas skolu pedagogi, novēroja aģentūra LETA.

Galvenās LĢĀA prasības ir veselības aprūpes pieejamības uzlabošana pacientiem un samaksas jautājums ģimenes ārstiem. LĢĀA risinājumu no valdības un veselības ministra veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības paaugstināšanai varētu gaidīt divas līdz trīs nedēļas, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Veide. Pretējā gadījumā asociācija varētu lemt par Belēviča demisijas pieprasījumu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)