Banner 980x90

Pļaviņās notiks Kārļa Štrāla romāna "Karš" atjaunotā izdevuma atvēršanas svētki

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Sestdien, 30.janvārī plkst.14 Pļaviņu novada kultūras namā, Daugavas ielā 49, pļaviņieša, rakstnieka Kārļa Štrāla 135.gadskārtas laikā notiks romāna "Karš" atjaunotā izdevuma atvēršanas svētki, aģentūru LETA informēja grāmatas izdevēja un veidotāja Kamena Kaidaka.

Viņa skaidroja, ka rakstniekam, dzejniekam un tulkotājam Kārlim Štrālam nu jau apritējuši 135 gadi, tomēr viņa dzīves atziņas un literārais veikums ir svarīgs arī šodien.

"Dažas dienas pēc Kārļiem aicinām atcerēties un varbūt no jauna iepazīt rakstnieka domu pasauli literārajā pēcpusdienā," pauda Štrāla mazmeita Kamena Kaidaka, kura ir arī grāmatas veidotāja un pasākumā stāstīs par rakstnieka mūža romāna "Karš" atjaunoto izdevumu.

Grāmatu bagātina Aleksandra Štrāla zīmējumi, un to papildina arī Kārļa Štrāla atmiņu stāsts par sevi un savu laiku. Pasākumā Štrāla plašo tulkojumu klāstu pārcilās Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere. Savukārt cauri Pirmā pasaules kara ceļiem, ko izstaigājis arī pats autors, vedīs Pļaviņu amatierteātra ļaudis.

Štrāla dzejas vārsmas mūzikas skaņās ļaus baudīt sieviešu vokālais ansamblis "Dzirnas". Ar muzikālo sveicienu no Vīgantes ciemosies vokālā grupa "MiLaRe".

Romānā "Karš" autors apraksta paša pieredzēto frontē, cīņu neprātu, kara bezjēdzību un šausmas, kādas tās redz arī paši karotāji. Romāns ir kā literārs dokuments par Pirmā pasaules kara 1914. un 1915.gadu, jo tā tēlojumā ir patiesi notikumi un reāli personāži.

"Galvenais varonis - jauns literāts, kas kā virsnieks dodas uz fronti, atstājot Latvijā sev tuvus draugus māksliniekus un savu ģimeni. Spilgta un plaša ir romānā tēloto personāžu galerija - Rīgas mākslinieku sabiedrība, mīlamas un mīlošas sievietes, krievu armijas virsnieki, ierindas karotāji, frontes un aizmugures ārsti un māsas, Pēterburga un Maskava kara dienās, arī Nikolajs II uz mirkli nostājas lasītāja acu priekšā. Laikmeta elpa, cilvēku tikumi un netikumi, galvenā varoņa domu un jūtu ceļš - tajā mūs ved Kārlis Štrāls," skaidroja Kaidaka.

Aleksandrs Grīns par romānu un tā autoru 1928.gadā rakstījis, ka "varbūt tie ir maldi, bet mums liekas, ka šis karš un viņā izstaigātās kauju gaitas ir bijis tas impulss, kas nobriedinājis Štrāla talantu un licis tam celties lielos mākslas augstumos. To liecina viņa mūža darba romāna "Karš" lapaspuses".

"No šī darba līdz šim iznākuši pirmie divi sējumi, bet jau tagad mēs varam konstatēt, nenodarīdami citiem kara rakstniekiem pāri, ka Štrāla romāns mums pagaidām ir vienīgais darbs, kurā tik dzīvi un patiesi, bez pārspīlējumiem un bez patosa tēlota kara seja, zīmēti viņa sabangotās cilvēces bērni visā nežēlīgajā viņu gara kailumā," raksturoja Grīns.

2015.gadā radītajā grāmatā beidzot ir visas trīs sarakstītās daļas vienkopus. Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Ordeņu brālība, Pļaviņu novada dome un Štrālu ģimenes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)