Banner 980x90

Pēc labvēlīga Satversmes tiesas sprieduma Jaunjelgavas novads lūdz Ministru kabinetu segt radušos izdevumus

Jelgava, 24.aug., LETA. Jaunjelgavas novada dome lēmusi iesniegt Ministru kabinetam (MK) prasījumu par 13 931 eiro zaudējumu atlīdzināšanu, kas esot radušies, izpildot prasības par minimālo skolēnu skaitu 10.klasē un sniedzot prasību Satversmes tiesā (ST), kuras spriedums bija domei labvēlīgs, aģentūra LETA uzzināja domē.

Domē skaidrots, ka atbilstoši MK noteikumiem Jaunjelgavas novada dome bija spiesta pieņemt lēmumu par 10.klases neatvēršanu Jaunjelgavas vidusskolā 2016./2017. mācību gadā, taču pēc tam, kad Jaunjelgavas novada dome minētās prasības apstrīdēja, ST noteikumus atzina par neatbilstošiem.

Jaunjelgavas novada dome savstarpējos norēķinos par izglītojamo apmācību pašvaldībām, kuru vidusskolu 10.klasē iestājās novada pašvaldības administratīvajā teritorijā reģistrētie izglītojamie, samaksāja teju 9273 eiro.

Pēc labvēlīga ST sprieduma domē nolemts prasīt no MK atlīdzināt gan 9273 eiro par izdevumiem izglītības nodrošināšanai, gan 4658 eiro, kas samaksāti zvērinātu advokātu birojam "Cobalt" par pieteikuma sagatavošanu ST.

Lēmums par prasījuma iesniegšanu MK nav bijis vienbalsīgs - par to nobalsoja 11, bet pret bija trīs deputāti.

Jau vēstīts, ka ST par neatbilstošiem Satversmei atzina apstrīdētos MK noteikumus, kas nosaka minimālo izglītojamo skaitu novada izglītības iestādes 10.klasē vai vidusskolā kopumā.

ST secināja, ka atbilstoši gramatiskajai tiesību normas interpretācijai MK nebija pilnvarots noteikt minimālo izglītojamo skaitu klasēs. No pilnvarojošajā normā ietvertā formulējuma "noteikt kārtību" izriet MK tiesības noteikumos regulēt tikai attiecīgā jautājuma procesuālo aspektu, proti, izstrādāt noteiktu procedūru izglītojamo uzņemšanai vispārējās izglītības iestādēs un atskaitīšanai no tām.

Tāpat ST norādīja, ka attiecībā uz vispārējās izglītības iestādēm MK ir pilnvarots noteikt tikai kārtību izglītojamo uzņemšanai izglītības iestādē un atskaitīšanai no tās, nevis izstrādāt kritērijus, kas varētu būt pamats atteikumam uzņemt izglītojamo vidusskolā.

Kopumā ST atzina, ka valdība, pieņemot apstrīdētās normas, darbojās pretēji varas dalīšanas principam un pārkāpa likumdevēja piešķirto pilnvarojumu. Līdz ar to ST nolēma atzīt apstrīdētās normas par neatbilstošām Satversmes1.pantam un spēkā neesošām no to pieņemšanas brīža.

Tāpat ziņots, ka Jaunjelgavas novada dome pieteikumā ST skaidroja, ka tā nespēs nodrošināt apstrīdētajās normās noteikto minimālo izglītojamo skaitu un tai nāksies slēgt Jaunjelgavas vidusskolas 10.-12.klasi. Tādējādi apstrīdētās normas liedzot īstenot pašvaldības autonomajā kompetencē nodoto funkciju, proti, nodrošināt iedzīvotāju tiesības iegūt vispārējo vidējo izglītību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)