Banner 980x90

Opozīcija rosina ļaut pārbalsošanu Saeimā, ja tās nepieciešamība pamatota faktos

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv

Opozīcijas pārstāvji rosina padarīt stingrākus noteikumus, kad Saeimā ir iespējams veikt pārbalsošanu par kādu jautājumu. "Saskaņas", Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un "No sirds Latvijai" (NSL) pārstāvji mudina turpmāk pārbalsošanu ļaut veikt, ja ir norādīti konkrēti fakti, kas pamato šaubas par iepriekš veikto balsojumu.

Pašlaik Saeimas Kārtības rullī noteikts, ka, ja balsošanas rezultātu ne vēlāk kā vienas stundas laikā pamatoti apšauba vismaz pieci deputāti, izdarāma pārbalsošana. Opozīcija rosina normu papildināt ar vajadzību pēc konkrētu faktu norādīšanas, ja tiek apšaubīts iepriekšējais balsojums.

Pašreizējais regulējums praksē rada situāciju, kad, apšaubot balsojuma rezultātus ar nekonkrētu pamatojumu, var aizskart jebkuru deputātu. Lai novērstu subjektīvu situāciju atkārtošanos, opozīcijas pārstāvji rosina precizēt normu, paredzot, ka iesniegumā jāietver nevis vispārīgs apgalvojums par šaubām, bet konkrēti fakti, kas norāda uz iespējamo balsošanas procedūras pārkāpumu, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Vēl nesen Saeimas sēdē sākotnēji tika atbalstīts deputāta Valērija Agešina (S) iesniegts priekšlikums, taču pēc piecu deputātu lūguma vēlāk tika veikta pārbalsošana, un tajā Agešina priekšlikums tika noraidīts, novēroja aģentūra LETA.

Opozīcijas pārstāvji iesnieguši arī cita veida grozījumus. Viņi kritizē Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) un ministrus, kas bieži vien ignorē pienākumu sniegt mutvārdu atbildes deputātiem. Tāpēc rosināti grozījumi Kārtības rullī, kas cita starpā paredz precīzi norādīt gadījumus, kad ministriem iespējams pārcelt atbildes sniegšanu - darbnespējas, atvaļinājuma un atrašanās ārpus valsts laikā. Tāpat aicināts veikt arī citas ar šo jautājumu saistītas izmaiņas.

Parlamentārieši norāda, ka 12.Saeima laikā situācija ar atbildīgo amatpersonu ierašanos uz mutvārdu atbilžu sniegšanu salīdzinājumā ar 11.Saeimu ir vēl vairāk pasliktinājusies. Uz 58 jautājumiem, par kuriem bija nepieciešams sniegt atbildes klātienē, atbildīgās amatpersonas neieradās sniegt atbildes vismaz vienu reizi, bet atsevišķos gadījumos pat deviņas reizes, uzsver opozīcijas politiķi.

Grozījumus Kārtības rullī iesnieguši "Saskaņas" deputāti Andrejs Klementjevs un Jānis Urbanovičs, LRA parlamentārieši Inga Bite un Mārtiņš Šics, kā arī NSL deputāti Gunārs Kūtris un Silvija Šimfa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)