Banner 980x90

Neretas novada pašvaldība: "Virši-A" degvielas uzpildes stacijas "Ērberģe" slēgšana sarežģīs Mazzalves pagasta dzīvi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Akciju sabiedrības "Virši-A" lēmums slēgt degvielas uzpildes staciju (DUS) "Ērberģe" Neretas novada Mazzalves pagastā radīs vairāk grūtību pagasta iedzīvotājiem un zemniekiem, jo tuvākās DUS ir aptuveni 30 kilometru attālumā.

Neretas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Rutka aģentūrai LETA skaidroja, ka DUS "Ērberģe" likvidēšana jūtami ietekmēšot novada un pagasta dzīvi. Tas nozīmē, ka turpmāk pagasta iedzīvotājiem, lai iegādātos degvielu, nāksies mērot krietni vien tālāku ceļu.

"Nopirkt pāris litrus degvielas izmaksās daudz dārgāk nekā iepriekš. Laukos aizvien vairāk likvidē skolas, slimnīcas. Pamazām tiek veicināta lauku iznīkšana pilnībā," pauda Rutka.

Viņa informēja, ka šī nav vienīgā DUS novadā, taču līdz citām stacijām ir ievērojams attālums. Neretas pagastā ir vēl viena degvielas uzpildes stacija, ko apsaimnieko SIA "Avēnija VP", tomēr Mazzalves pagasta iedzīvotājiem ar to problēmas neatrisināsies, jo teritorijas ziņā Neretas novads ir liels. Lai uzpildītu mašīnu, pagasta iedzīvotājiem nāksies mērot aptuveni 30 kilometru garu ceļu uz Neretas pagasta DUS, tikpat arī atpakaļ, un kopā tas jau būs 60 kilometru tikai pēc degvielas.

Ārpus Neretas novada, Vecumnieku novada Valles pagastā, ir cita AS "Virši-A" degvielas uzpildes stacija, tomēr arī uz to ir jābrauc aptuveni 30 kilometru uz vienu galu.

"Vissmagāk šīs DUS likvidēšanu izjutīs tie iedzīvotāji, kas degvielu iegādājās nelielos daudzumos," pauda pašvaldības pārstāve.

"Turpmāk degvielas būs jāiegādājas vairāk, jāveido rezerves, jādomā par uzglabāšanu un par to, lai iedzīvotājs, kurš uzglabā degvielu, nekļūtu par zādzību upuri. Neizpaliek arī vides prasības. Pagasta zemnieku saimniecībām, iegādājoties lielāku degvielas daudzumu, jāparedz tās uzglabāšana atbilstoši paredzētajām vides prasībām, kas arī ir papildu izdevumi," secināja Rutka.

Pašvaldības ieskatā risinājums būtu degvielas izbraukuma tirdzniecība, bet, lai to varētu realizēt, ir jāsakārto likumdošana, kas šādu pakalpojumu atļautu realizēt. Ja izdotos panākt degvielas izbraukuma tirdzniecības likumdošanas izmaiņas, tad pašvaldība segtu izdevumus, kas būtu saistīti ar speciāli aprīkota laukuma izveidi degvielas tirdzniecībai, kurš atbilstu visām vides prasībām, komentēja Rutka.

Kā ziņots, arī AS "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš uzskata, ka, lai Latvijā varētu ieviest izbraukuma degvielas tirdzniecību, kas būtiski atvieglotu degvielas iegādi lauku reģionu iedzīvotājiem, ir nepieciešams sakārtot likumdošanu, kas šādu pakalpojumu atļautu realizēt.

Patlaban pastāvot divas iespējas - vai nu aizmirst par lauku iedzīvotājiem, un tad nāksies mērot 30 un vairāk kilometru attālumu līdz tuvākajai uzpildes stacijai, vai arī īstenot degvielas izbraukuma tirdzniecību. Lai gan jau pirms vairākiem gadiem degvielas tirgotāji esot apsvēruši šāda pakalpojuma īstenošanu, nepieciešamās izmaiņas likumdošanā līdz šim nav veiktas. Šobrīd vienīgā iespēja esot iegādāties degvielu vairumtirdzniecībā, kas paredz, ka pircējam vienā reizē ir jāiegādājas vismaz 1000 litri degvielas.

Iepriekš jau ziņots, ka, ņemot vērā uzņēmuma attīstības stratēģiju, kā arī izvērtējot līdzšinējo atsevišķu degvielas uzpildes staciju (DUS) finanšu rezultātus un tehnisko stāvokli, "Virši-A" pieņēmusi lēmumu slēgt četras DUS, kas atrodas mazapdzīvotās vietās.

2016.gada janvārī tiek slēgtas šādas degvielas uzpildes stacijas: DUS "Ērberģe", DUS "Ģikši", DUS "Lēdmane" un DUS "Blāzma". Slēgto DUS tuvumā uz valsts galvenās nozīmes ceļiem atrodas citas "Virši" degvielas uzpildes stacijas, kas kalpos kā alternatīvas konkrēto DUS slēgšanas gadījumā.

AS "Virši-A" reģistrēta 1995.gadā, tās pamatkapitāls ir 910 560 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. 2014.gadā "Virši-A" apgrozīja 110,8 miljonus eiro un nopelnīja 804 674 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)