Banner 980x90

Nākamgad plānota Latgales latviešu kongresam veltīta kolekcijas monēta

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Latvijas Banka iecerējusi 2017.gadā izlaist Latgales latviešu kongresam veltītu kolekcijas monētu, aģentūru LETA informēja centrālās bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Nākamgad apritēs 100 gadi, kopš 1917.gada pavasarī Rēzeknē notika demokrātiski ievēlēto Latgales latviešu pārstāvju sanāksme, kurā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem vienā zemē.

Pieminot šo notikumu, Latvijas Banka plāno izlaist kolekcijas monētu.

Centrālā banka rīko slēgtu konkursu par monētas dizaina izstrādi, kurā piedalās Aigars Bikše, Matīss Kalniņš, Gundega Rancāne, Henrihs Vorkals, Jānis Borgs un Norberts Kudiņš.

Kolekcijas monētas ir mākslas darbi, un tās ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu specifikācija (krāsa, diametrs, svars, materiāls) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas tīmekļa vietnē.

Šogad Latvijas Banka plāno izlaist septiņas kolekcijas monētas. No tām pirmā - sudraba kolekcijas monēta "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" - jau nonākusi pie pircējiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)