Banner 980x90

Līdz šim iemaksas veselības apdrošināšanai veikuši vairāk nekā 2400 cilvēki gandrīz 300 000 eiro apmērā

Rīga, 14.dec., LETA. Līdz šim brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas veikuši 2400 iedzīvotāji, kuri nav automātiski apdrošināti, veicot iemaksas vairāk nekā 295 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Pirmajā mēnesī brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas bija veikuši 942 iedzīvotāji, kuri nav automātiski apdrošināti, vairāk nekā 100 000 eiro apmērā.

Iedzīvotāji izmanto arī iespēju aizpildīt tiešsaistes testu vietnē "www.apdrosinaties.lv", lai noskaidrotu savu apdrošināšanas statusu un to, vai viņiem ir jāveic brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas. Līdz šim tests ir aizpildīts jau vairāk nekā 67 000 reižu.

Kā ziņots, no septembra personas, kuras nav sociālo iemaksu veicēji, var sākt veikt iemaksas, lai nākamgad saņemtu visus valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumus. Vairākas jaunās Saeimas partijas gan ir paziņojušas, ka šājā sistēmā vēlas izmaiņas, tomēr, tā kā jauna valdība vēl nav izveidota, arī pie sistēmas reformēšanas vēl neviens nav ķēries.

Personām, kuras nav legālā darba ņēmēji vai nepieder kādai no valsts pasargātajām grupām, veselības apdrošināšanai no nākamā gada šogad iemaksas jāveic 1% apmērā no minimālās mēnešalgas jeb 51,60 eiro gadā, 2019.gadā - 3% no minimālās mēnešalgas jeb 154,80 eiro gadā, bet 2020.gadā - 5% no minimālās mēnešalgas jeb 258 eiro gadā.

Lai iedzīvotājs jau ar 1.janvāri saņemtu valsts veselības aprūpes pakalpojumu pilno grozu jeb visus valsts apmaksātās medicīnas pakalpojumus, iemaksa jāveic gan par 2018.gadu, gan par 2019.gadu, kas kopā veido 206,40 eiro. Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) aicinājusi cilvēkus, kuri neveic sociālās iemaksas un neiekļaujas nevienā no valsts aizsargātajām grupām, brīvprātīgās iemaksas veselības aprūpes saņemšanai veikt par abiem gadiem uzreiz.

Informācija par apdrošināšanas statusu no 1.janvāra būs pieejama e-veselības portālā.

Detalizētāku informāciju par brīvprātīgo veselības apdrošināšanas iemaksu veikšanu un citiem ar apdrošināšanas ieviešanu saistītiem jautājumiem var noskaidrot NVD interneta vietnes "www.vmnvd.gov.lv" sadaļā "Valsts veselības apdrošināšana" vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)