Banner 980x90

"Latraps" plāno izmaksāt pusmiljonu eiro atlīdzību pret lietusgāzēm apdrošinātiem lauksaimniekiem

Rīga, 20.okt., LETA. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" kopā ar lauksaimnieku savstarpējās apdrošināšanas sabiedrību "Vereinigte Hagel" ("VH Latvija"), atsaucoties aicinājumam nākt pretī lauksaimniekiem, kas apdrošinājuši sējumus pret lietusgāžu postījumiem, atlīdzībās plāno izmaksāt pusmiljonu eiro, aģentūru LETA informēja "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Līdz ar to izņēmuma kārtā tiks sniegta plašāka apdrošināšanas atlīdzība tiem lauksaimniekiem, kas apdrošināja sējumus pret lietusgāzēm. Tādējādi tiks daļēji kompensēti zaudējumi par nenovāktajām platībām. Atlīdzībām pieteikti 2500 hektāri nenovāktās sējumu platības.

"Šoruden bija nepieciešams pieņemt šādu lēmumu, lai mazinātu lietusgāžu radīto postījumu sekas. Vienmēr cenšamies atbalstīt lauksaimniecības nozari, gan konsultējot, gan pārstāvot sarunās ar valsts iestādēm, kā arī pēc iespējām atsaucamies uz lauksaimnieku lūgumiem palīdzēt. Nākotnē aicinu Latvijas lauksaimniekus vairāk domāt ilgtermiņā un laicīgi apdrošināt savus sējumus pret laikapstākļu radītiem postījumiem, lai mazinātu klimata radītos riskus," atzīmēja Ruža.

Viņš piebilda, ka "Latraps" kopīgi ar Zemkopības Ministriju (ZM) un "VH Latvija" strādā, lai jau tuvākajā laikā varētu piedāvāt lauksaimniekiem iespēju apdrošināt sējumus arī pret plūdiem.

Ruža skaidroja, ka sarunas starp ZM pārstāvjiem, "Latraps" un apdrošinātājiem apliecināja, ka ministrijai ir svarīgi, lai lauksaimniecības jomā ar apdrošināšanas produktiem varētu nosegt iespējami plašāku risku kopumu, kā arī, lai arvien lielākas platības tiktu apdrošinātas pret klimatiskajiem riskiem. Savukārt "VH Latvija" no savas puses ir gatava šādus produktus izstrādāt tieši Latvijas reģionam.

Vācu lauksaimnieku savstarpējās apdrošināšanas sabiedrība "Vereinigte Hagel" ir sējumu apdrošināšanas līderis Eiropā un kopā ar "Latraps" ir lielākais sējumu apdrošinātājs Latvijā, apdrošinot gandrīz 100 000 hektārus.

Jau ziņots, ka ZM ir mobilizējusi pieejamo atbalstu lietavu izraisītajos plūdos cietušajiem lauksaimniekiem un apkopojusi datus par lauksaimnieku zaudējumiem. Nākamajā valdības sēdē ir plānots lemt par kompensācijām zemniekiem.

Ministrijai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tiks piešķirti 729 410 eiro, lai tās padotībā esošais uzņēmums "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" varētu nodrošināt turpmāku pilnvērtīgu valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatāciju un uzturēšanu, kā arī novērstu intensīvu nokrišņu izraisīto hidrotehnisko un meliorācijas būvju avāriju sekas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)