Banner 980x90

Lai pasargātu vidi, Aizkraukles novada pašvaldība lūgs valsti pārņemt piesārņoto dzelzsbetona rūpnīcas teritoriju

Jelgava, 11.dec., LETA. Lai pasargātu vidi no piesārņojuma, Aizkraukles novada pašvaldība lūgs valsti pārņemt piesārņoto dzelzsbetona rūpnīcas teritoriju starp Enerģētiķu, Tilta un Dzelzceļa ielām, lēmuši novada domes deputāti.

Bijusī dzelzsbetona rūpnīcas teritorija iekļauta piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu reģistrā.

Tā oktobrī Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) drenāžas atslodzes galerijā ir konstatēts mazuta piesārņojums, kas visticamāk radies no naftas produktiem, kas atrodas pazemē Dzelzceļa ielā 10. Pašvaldībā lēš, ka naftas produktu apmērs varētu būt aptuveni 70 tonnas, un tie sākuši pārvietoties Daugavas virzienā.

Pirms 18 gadiem Aizkraukles novada pašvaldība pasūtīja pētījumu, kurā prognozēts, ka aptuveni 25 gadu laikā piesārņojums varētu sasniegt Daugavu, kā arī noteikts tā kustības virziens. Piesārņojuma parādīšanās spēkstacijas drenāžas urbumos liek pašvaldībai secināt, ka sākotnēji prognozētais piesārņojuma kustības virziens ir mainījies un šķērslis tā izplūšanai Daugavā ir Pļaviņu HES drenāžas atslodzes galerija.

Madonas Reģionālā vides pārvalde pašvaldībai ieteikusi veikt papildizpēti sanācijas darbu veikšanai Dzelzceļā ielā 10. Pārvalde savā vēstulē ierosina pašvaldībai uzņemties segt izdevumus, kas saistīti ar piesārņotās teritorijas izpēti, bet turpmāko etapu darbu veikšanai piesaistīt valsts finansējumu. Pašvaldībā skaidro, ka darbu izmaksas to apmēra dēļ nevar segt no sava budžeta, turklāt pašvaldība nav veikusi piesārņojošo darbību un nav atbildīga par veikto piesārņojumu.

Rūpnīca darbojusies laikā no 20.gadsimta 50.gadu nogales līdz 1994.gadam. Teritorijā 23 300 kvadrātmetru platībā atradās pazemes un virszemes naftas produktu tvertnes, estakāde, kurtuve. Rūpnīcu privatizējusi valsts. Tā kā teritorijas sanācija ir ne tikai Aizkraukles novada pašvaldības, bet arī valsts interesēs, domes deputāti lēma lūgt Ministru kabinetu bez atlīdzības pārņemt valsts īpašumā zemesgabalu Dzelzceļa ielā 10, un valsts institūcijām risināt piesārņojuma problēmas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)