Banner 980x90

Kāpēc aknu slimības ir bīstamas un kā tās novērst?

Foto: Freerangestock.com / Roxana Gonzalez
Foto: Freerangestock.com / Roxana Gonzalez
Dzīve modernajā pasaulē nāk ar savu cenu – cilvēka organisms – brīnišķīga, toties trausla mašīna – tiek pakļauts visdažādākajiem prāta untumiem – ballītes līdz rītam, gastronomiskas izvirtības, neregulāras ēdienreizes, ātrie ēdieni, kas tiek apēsti, pat neapstājoties un neievelkot elpu… Cilvēka ķermenis ir neticami izturīgs un daudzos gadījumos spēj gluži labi atkopties no šādām nogurdinošām un neveselīgām aktivitātēm. Taču reizēm tam pietrūkst resursu, un sākas slimības. Neveselīgs uzturs, kaitīgie ieradumi un nesakārtots dienas režīms var sekmēt dažādu slimību attīstību.

Viena no bīstamākajām slimību grupām – aknu slimības. Aknas ir ārkārtīgi svarīgs orgāns, kas vistiešākajā nozīmē cīnās ar cilvēka dzīvesveida sekām – aknas attīra organismu, izfiltrējot un izvadot lieko. Tādēļ aknu slimības ir bīstamas – ja aknas vairs nespēs pildīt savas funkcijas, viss organisms aizies bojā. Lasiet tālāk, lai uzzinātu, kādas funkcijas aknas veic organismā un kādas pazīmes var liecināt par aknu slimībām.

Galvenās aknu funkcijas
Vienkāršoti var sacīt, ka aknas kopā ar nierēm ir sava veida atkritumu pārstrādes stacija. Aknu darbības primārā funkcija – filtrēt ar pārtiku uzņemtās vielas un neielaist kopējā asinsritē to, kas būtu indīgs vai citiem orgāniem bīstams. Daudzas no vielām, ar ko cilvēki saskaras ikdienā, ir bīstamas arī pašām aknām, un, ja aknas tiek bojātas, tad tiek apdraudēta šī ķermeņa aizsardzības funkcija. Aknu veselību ietekmē daudzas vielas, ar ko ikdienā jāsaskaras:
vielas, kas atrodas ieelpotajā gaisā – izplūdes gāzes, dažādu gaistošu vielu (benzīna, acetona) tvaiki, darva, metāli (dzīvsudrabs, svins, kobalts, kadmijs);
• cigarešu dūmi – gan pasīvā, gan aktīvā smēķēšana, jo cigarešu dūmi satur kancerogēnas vielas, kas var izraisīt aknu šūnu cirozi vai aknu vēzi;
 alkohols – alkoholiskie dzērieni jebkādās devās veicina toksisko etilspirta sabrukšanas produktu uzkrāšanos aknās; tam var būt bīstamas sekas – var tik traucēta žultspūšļa darbība un var sākt veidoties žultsakmeņi;
• pārtika – liela daļa pārtikas produktu satur vielas, ko aknas nekavējoties uzskata par kaitīgiem atkritumiem – krāsvielas, konservanti, nitrāti; tāpat trekni, žāvēti, cepti un marinēti ēdieni aknām rada lielu slodzi;
• medikamentu lietošana – aknas joprojām darbojas pēc principa, ka jebkuras zāles var būt arī inde, līdz ar to jebkādu medikamentu lietošana rada aknām papildu slodzi.
Foto: Bigstockphoto.comFoto: Bigstockphoto.com


Kā saviem spēkiem var sekmēt aknu veselību?
Ikviens ārsts piekritīs domai, ka galvenais veselības saglabāšanā ir profilakse. Aknu slimības var attīstīties dažādu cēloņu dēļ, taču svarīgi atcerēties, ka daudzus cēloņus var (un vajag!) novērst. 
♦ Profilakse ir ārkārtīgi svarīga. Cilvēkiem patīk ātri risinājumi un vienkāršas atbildes. Diemžēl aknu slimības nekādas "ātrās attīrīšanas" kūres neietekmē – aknas pašas ir galvenais organisma atindētājs. 
♦ Dzīvesveids ir viens no primārajiem veselību ietekmējošajiem faktoriem. Ja šķiet, ka nākotnē aknu slimības varētu būt jums aktuāla tēma, par profilaksi jāsāk domāt nekavējoties.
♦ Ir svarīgi preventīvi parūpēties par aknu veselību, lai aknu slimības jums mestu līkumu. Viens no veidiem, kā palīdzēt savām aknām – lietot uzturā vielas, ko aknas neuztvers kā potenciāli bīstamas un necīnīsies pret tām, bet izmantos jaunu šūnu veidošanā. 

Lai pasargātu savas aknas un veicinātu to darbību un šūnu atjaunošanos, ieteicams ikdienas uzturā iekļaut preparātus no dabas vielām.  
Viens no šādiem preparātiem ir uztura bagātinātājs "Lagosa" – tas satur mārdadža ekstraktu, kas veicina aknu šūnu atjaunošanos un palīdz aknām pildīt to primārās funkcijas. Dodieties uz vietni lagosa.eu un uzziniet vairāk par to, kā "Lagosa" var palīdzēt atvairīt aknu slimības un sekmēt to darbību!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)