Banner 980x90

Ja nēsā mēneša kontaktlēcas, atceries par šiem 10 nosacījumiem

Optikas preču ražotāju ērtākais izgudrojums, protams, ir vienas dienas kontaktlēcas, kuru lietošana ir maksimāli ērta, jo tās nav jāuzglabā – katru dienu atliek no sterila iepakojuma izņemt jaunu lēcu pāri. Tomēr, ja lēcas izvēlas kā ikdienas risinājumu, tad vienas dienas lēcas var būt pārāk dārgs prieks. Tāpēc joprojām visbiežāk pastāvīgai redzes korekcijai izvēlas mēneša kontaktlēcas.

Mēneša kontaktlēcas ir paredzētas nēsāt 30 dienas no brīža, kad atvērts lēcu iepakojums. Kā arī ieteicamais nēsāšanas ilgums ir 12-14 stundas diennaktī. Tā kā mēneša kontaktlēcu pāris ir jāizmanto visu mēnesi, ir būtiski atcerēties par lēcu pareizu nēsāšanu un kopšanu, lai nodrošinātu gan acu labsajūtu, gan veselību. Nepareiza lēcu lietošana un higiēnas nosacījumu neievērošana nopietni var apdraudēt acu veselību. Lūk, 10 būtiskas lietas, kas jāievēro tiem, kuri nēsā mēneša kontaktlēcas.

• Pirms lēcu aiztikšanas nomazgājiet rokas
Pirmais būtiskais nosacījums ikvienam, kurš izmanto gan mēneša kontaktlēcas, gan jebkuras citas, ir obligāta un rūpīga roku higiēna pirms lēcu aiztikšanas. Rokas jānomazgā kārtīgi, izmantojot ziepes, kā arī nosusinot tā, lai uz rokām nepaliktu pūkas vai papīra paliekas. Tāpat nedrīkst pēc mazgāšanas uzklāt uz rokām krēmu vai losjonu. Roku higiēna ir fundamentāli svarīga, lai nepieļautu mikrobu un baktēriju nokļūšanu uz lēcām un pēc tam acīs, kas var rezultēties ar acu saslimšanu.

• Uzglabājiet lēcas speciālā konteinerā
Mēneša kontaktlēcas pēc izņemšanas obligāti ir jāievieto speciālā uzglabāšanas konteinerā. Konteiners ir katru dienu pēc lēcu izņemšanas no tā jāiztīra, jāizskalo un jāļauj nožūt, lai tajā neuzkrātos baktērijas. Kā arī jāpiepilda konteiners ar jaunu un tīru lēcu kopšanas šķīdumu, kad tajā atkal tiek ieliktas kontaktlēcas. Vienu un to pašu konteineru nevar izmantot ilgstoši, tas ir jānomaina ik pēc pāris mēnešiem, bet vislabāk jaunu konteineru iegādāties kopā ar jaunu mēneša kontaktlēcu pāri.

• Vienmēr izmantojiet jaunu lēcu kopšanas šķīdumu
Lēcu kopšanas šķīdumam vienmēr jābūt svaigam, tas jāizmanto ražotāja noteiktajā termiņā. Kā arī vienu un to pašu šķīdumu nedrīkst izmantot atkārtoti, vienmēr jālieto jauna deva. Par piemērotākā lēcu šķīduma izvēli konsultēs acu ārsts vai optikas preču pārdevējs. Var gadīties, ka šķīdums rada alerģisku reakciju vai nav piemērots tieši jums, bet pirms cita iegādes vienmēr nepieciešams konsultēties ar speciālistu.

• Netīriet lēcas ar ūdeni un citiem šķidrumiem
Mēneša kontaktlēcas drīkst tīrīt tikai ar speciāli tam paredzētu šķīdumu. Nedrīkst izmantot neko citu – ūdeni, siekalas, fizioloģisko šķīdumu. Neievērojot šo nosacījumu, pastāv ļoti augsts risks, ka uz lēcām un acīs nonāks mikrobi, kuri veicinās acu saslimšanu un diskomforta rašanos. 

• Neejiet ar lēcām ūdenī
Turpinot tēmu par to, ka lēcas nedrīkst tīrīt ar ūdeni, loģisks ir aizliegums ar kontaktlēcām doties baseinā, dušā, pirtī un dažādās ūdenstilpēs, kas vasarā ir īpaši iecienītas. Lēcas nedrīkst saskarties ar ūdeni, tāpēc mēneša kontaktlēcas pirms tam ir jāizņem un jāuzglabā konteinerā. Ja atpūta ūdenī nav iespējama bez redzes korekcijas līdzekļa, tad var domāt par citiem risinājumiem – optiskajām peldbrilēm, ko iespējams izgatavot pēc individuāliem parametriem, vai arī izmantot vienas dienas lēcas apvienojumā ar parastajām peldbrillēm. Bet tādā gadījumā lēcas pēc tam uzreiz ir jāizņem un acis jāizskalo ar mitrinošiem pilieniem. 

• Pirms un pēc lietošanas lēcas jānotīra ar speciālo šķīdumu
Pēc tam, kad mēneša kontaktlēcas ir izņemtas no acīm vai no konteinera, tās plaukstā ir jāsamitrina ar speciālo šķīdumu un jānotīra, lai pārliecinātos, ka lēcas ir veselas un uz to virsmas nav nekādu svešķermeņu, kas varētu nokļūt acīs.

• Ielieciet lēcas pirms kosmētikas uzklāšanas un izņemiet pirms notīrīšanas
Jaunietēm un sievietēm, kuras izmanto mēneša kontaktlēcas, jāatceras divi nosacījumi – lēcas jāieliek pirms kosmētikas uzklāšanas un jāizņem pirms kosmētikas notīrīšanas. Tas ļaus samazināt iespēju, ka kosmētikas daļiņas nokļūst uz lēcu virsmas, sabojājot to un arī radot riskus acu veselībai.

• Nenēsājiet lēcas ilgāk par 30 dienām
Mēneša kontaktlēcas paredzētas lietošanai ne ilgāk par 30 dienām kopš iepakojuma atvēršanas. Un šis nosacījums ir jāievēro ļoti stingri. Jo pēc šīm dienām lēcas jau vairs nav iespējams pietiekami labi notīrīt, ir palielinājies risks iegūt acu infekciju. Tāpēc pēc 30 dienām ir jāsāk lietot jauns kontaktlēcu pāris. 

• Savlaicīgi iegādājieties jaunu lēcu pāri
Lai izvairītos no situācijas, ka pēc 30 dienām jums nav jauna lēcu pāra, par to jāparūpējas laikus. Ne vienmēr ir iespēja doties tajā pašā dienā uz optikas preču veikalu. Labs risinājums mūsdienu aizņemtajā dzīves ritmā ir kontaktlēcu iegāde uzticamā interneta veikalā. Tas nodrošinās ātru piegādi jebkurā vietā. Viens no šādiem veikaliem, kur varat iegādāties uzticamu ražotāju mēneša kontaktlēcas par izdevīgām cenām, ir Lensor.eu. Šis interneta veikals piedāvā noformēt arī kontaktlēcu abonementu – pārdevējs gādās, lai katru mēnesi noteiktā dienā saņemat jaunu lēcu pāri, pasūtījums nebūs jāveic katru reizi no jauna.

• Diskomforta gadījumā konsultējieties ar redzes speciālistu
Kontaktlēcu lietošana vienmēr ir saistīta ar zināmiem riskiem, ko, protams, var samazināt līdz minimumam, ja tiek ievērota atbilstoša higiēna, pareiza lietošana un citi ražotāja un ārsta norādījumi. Tomēr pastāv iespēja, ka rodas alerģija vai ir citas problēmām, tāpēc, ja lēcu lietošanas laikā ir diskomforts, sāpes, apsārtums, redzes traucējumi un citas sūdzības, lēcas nekavējoties ir jāizņem un pēc iespējas ātrāk jākonsultējas ar redzes speciālistu, kurš noteiks problēmas iemeslu un iespējamos risinājumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)