Banner 980x90

"Inos" investē vairāk nekā trīs miljonus eiro unikālas tehnoloģijas izstrāde brikešu kokogļu ražošanai un ražotnes izveidē Koknesē

Rīga, 8.apr., LETA. Uzņēmums "Inos", investējot vairāk nekā trīs miljonus eiro, sadarbībā ar zinātniekiem izstrādā unikālu tehnoloģiju brikešu kokogļu ražošanai un būvē ražotni Koknesē, aģentūru LETA informēja "Attīstības finanšu institūcijas "Altum" ("Altum") pārstāvji.

Institūcijā pavēstīja, ka "Inos" plāno paplašināt darbību un būvēt ražotni Koknesē, kurā, izmantojot unikālu tehnoloģiju no kokapstrādes atkritumiem - slapjām skaidām - ražot augstas kaloritātes brikešu kokogles. Inovatīvā tehnoloģija ir uzņēmuma un Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta zinātnieku vairāku gadu kopdarba rezultāts.

Projekta īstenošanai "Altum" piešķīrusi aizdevumu 2,2 miljonu eiro apmērā, savukārt līdzfinansējums 963 000 eiro apmērā saņemts no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras programmas "Inovāciju motivācijas programma".

Institūcijā minēja, ka jaunā tehnoloģija ir unikāla ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā, un tā ļaus saražot konkurētspējīgu produktu, kuram tirgū pagaidām nav identisku konkurentu. Jaunais produkts - augstas kaloritātes brikešu kokogle - ar savām kvalitātes īpašībām būs būtiski augstvērtīgāks par šobrīd tirgū pieejamajiem ekvivalentiem.

Tostarp institūcijā atzīmēja, ka "Inos" ražotajām kokoglēm ir augsts oglekļa sastāvs, zems pelnu saturs (līdz 1,5%), ilgāks degšanas laiks (līdz piecām stundām), augstāka degšanas temperatūra (vairāk par 900 grādiem), reducēts dūmu un specifiska aromāta daudzums. Jaunais produkts ir vienlaikus energoefektīvs risinājums un ekoloģiski tīrāks produkts, līdz ar to veiksmīgi izmantojams arī pārtikas ražošanā un ēdināšanas pakalpojumos izmantošanai grilos. Tāpat produkcija izmantojama metalurģijā kā koksa aizstājējs un ķīmiskajā rūpniecībā kā aktīvā ogle.

"Inos" rūpnīcā tiks ražots jaunais produkts gan Latvijas, gan eksporta tirgiem. Plānots, ka no kopējā saražotā apmēra aptuveni 90% produkcijas tiks eksportēti uz Franciju, Spāniju, Tuvajiem Austrumiem un ASV.

"Šī ir iespēja parādīt, ka arī Latvijā ir pētnieki, kuri spēj un var sadarboties ar uzņēmējiem, lai kopīgi sasniegtu izvirzītos mērķus, un spēj radīt inovatīvas tehnoloģijas. Pateicoties tai, mēs globālā tirgū varēsim piedāvāt efektīvu risinājumu, kas spēj veicināt ilgtspējīgu un energoefektīvu uzņēmumu darbību. Ne mazāk būtisks ieguvums ir arī jaunas darbavietas - līdz ar rūpnīcas atvēršanu Koknesē, mūsu komandai pievienosies 20 jauni darbinieki. Un visbeidzot - šajā projektā ieguldītās investīcijas paliek Latvijā, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu valsts tautsaimniecības attīstībā," sacīja "Inos" valdes priekšsēdētājs Arnis Adakovskis.

Savukārt "Altum" Centra reģiona vadītāja Diāna Lopeta norādīja, ka "Inos" radītais produkts ir ar augstu pievienoto vērtību, kas sekmēs konkurētspēju starptautiskā mērogā un radīs jaunas darba vietas reģionā. "Priecē, ka aizvien biežāk uzņēmēji vēlas īstenot inovatīvus projektus, kur bizness satiekas ar zinātni. Šādi projekti mums ir īpaši svarīgi, jo tādējādi tiek atbalstīta ne tikai uzņēmējdarbība, bet arī zinātne, kas paver arvien plašākas iespējas attīstībai," viņa teica.

Kompānija "Inos" dibināta 2001.gadā. Uzņēmums klientiem Eiropā, Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā nodrošina kokapstrādes un enerģijas ražošanas iekārtu projektēšanas, tirdzniecības, uzstādīšanas pakalpojumus. "Inos" pamatkapitāls ir 39 700 eiro, bet uzņēmuma īpašnieki ir Adakovskis (50%) un Andis Lūsis (50%), liecina "Firmas.lv" informācija.

2017.gadā uzņēmums strādāja ar 4,912 miljonu eiro apgrozījumu un guva 518 430 eiro peļņu.

"Altum" ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)