Banner 980x90

Ģimenes atbalsta centra vadītāja: Darbā ar bērniem jābūt elastīgiem

Jelgava, 7.nov., LETA. Darbā ar bērniem, īpaši mazākajiem, jābūt ļoti elastīgiem, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Koknese novada ģimenes atbalsta centra "Dzeguzīte" direktores pienākumu izpildītāja Gaļina Kraukle.

Iestādes vadītāja klāstīja, ka arī pati ir skatījusies Latvijas Televīzijas raidījumu "Aizliegtais paņēmiens", kurā vēstīts, ka neapmācīts personāls valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" filiālē "Rīga" savu darbu veic formāli, tikai paēdina bērnus un nomaina pamperus, liedzot viņiem pilnvērtīgas pastaigas un socializāciju.

"Biju ļoti pārsteigta. Pie mums mazuļi tiek apčubināti, barojot tiek ņemti rokās. Nebiju iedomājusies, ka var būt citādāk," apgalvoja Kraukle.

"Dzeguzītes" vadītāja ir pārliecināta, ka darbā ar bērniem, īpaši mazākajiem, jābūt ļoti elastīgiem, bet no izdegšanas var pasargāt komanda, kas gan atbalsta, gan izglīto.

Netālu no atbalsta centra atrodas rotaļu laukumus, ko apmeklē arī iestādes bērni, tāpat mazākie apgūst iemaņas Pērses sākumskolas pirmsskolas izglītības grupā.

Pašlaik "Dzeguzītē" uzturas 12-13 bērni, Jauniešu mājā dzīvo vēl septiņi. Viens audzinātājs un aprūpētājs rūpējas vidēji par astoņiem bērniem, tāpat iestādē strādā mediķis, sociālais pedagogs.

"Visu taču var redzēt. Ja es ienāku grupiņā, es redzu, vai ar bērniem darbojas, vai viņi attīstās. Darbinieki pilda dienasgrāmatu, kurā fiksē visu informāciju par bērnu, ko arī varu izvērtēt," stāstīja Kraukle, piebilstot, ka normatīvie akti nenosaka par pienākumu "apčubināt" bērnus, un tas ir atkarīgs tikai no katra darbinieka.

Katra bērna uzturēšanai "Dzeguzīte" no pašvaldības mēnesī saņem nedaudz vairāk par 19 eiro.

Jau vēstīts, ka eksperimentā "Zīdaiņu aukle" divas nedēļas Aizliegtā paņēmiena žurnāliste strādāja VSAC "Rīga" par aukli. Eksperimenta galvenais uzdevums bija noskaidrot, kādā veidā aprūpē un audzina tos bērnus, kuri uz laiku ir nonākuši bērnunamā. Pirmajā darba dienā esot parādīts, kā apieties ar mazajiem bērniem veselu diennakti. Piemēram, esot parādīts, ka pudelītes liek mutē gultiņā, neņemot bērnus rokās.

Eksperimentā atklājies, ka grupā, kurā lielākoties dzīvo zīdaiņi un bērni līdz gada vecumam, kā arī viena divus gadus veca meitene, bērni lielāko dienas daļu pavada iekštelpās. Mazuļi nezina, kas notiek ārpus bērnunama, jo darbinieki viņus ārā ved reti vai to nedara nemaz.

Darbu aprūpētāji, speciālisti un citi darbinieki lielākoties uztverot formāli. Žurnāliste novērojusi, ka audzinātājas bieži vien ir aizņemtas ar mobilajiem telefoniem vai dokumentu kārtošanu. Bērni nesaņemot nekādu uzmanību, izņemot ēdināšanas un pamperu mainīšanas reizes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)