Banner 980x90

Ģimenes ārsti uz vienu dienu pārtrauks streiku

Rīga, 12.jūl., LETA. Šodien streikojošie ģimenes ārsti var piedalīties vienas dienas streika akcijā "Valdība vilcinās, ārsti dara", kurā uz vienu dienu tiek apturēts streiks.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide, asociācijas streika komiteja aicina šodien streikojošos ģimenes ārstus piedalīties akcijā, lai "neaizsargātākajiem pacientiem nebūtu jācieš valdības vilcināšanās dēļ".

Veide norādīja, ka patlaban valsts solītā palīdzība pacientiem ir ierobežota. "Pacienti nevar saņemt receptes kompensējamam zālēm un valsts apmaksātos nosūtījumus. Dežūrārsti ir pārslogoti, dažviet jāgaida rindā vairākas dienas, savukārt daļai pacientu līdz palīdzības saņemšanai jāmēro vairāk nekā 30-50 kilometri," piebilda asociācijas prezidente.

LĢĀA aicina savus vismazāk aizsargātos pacientus - trūcīgos, pensionārus, bērnus - šodien doties uz savām praksēm, lai saņemtu akūti nepieciešamo valsts apmaksāto palīdzību, tostarp kompensējamo medikamentu receptes un valsts apmaksāto pakalpojumu nosūtījumus.

LETA jau ziņoja, ka, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija (VM) piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. LĢĀA vadītāja skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)