Banner 980x90

Abgunstes muiža – vieta radošumam un iedvesmai

Dāvis Kļaviņš/flickr.com
Dāvis Kļaviņš/flickr.com
1780. gadā būvētā Abgunstes muižas ēka atrodas Jelgavas novada Zaļenieku pagasta Abgunstē. To cēlis Johans Frīdrihs fon Mēdems pēc viņa meitas Dorotejas laulībām ar hercogu Pēteri, savukārt vēlākos laikos greznā ēka izmantota kā medību un vasaras atpūtas rezidence. Mūsdienās muižā noris dažādi mākslas simpoziji, tiek rīkotas izstādes, semināri un cita veida pasākumi, turklāt vasaras laikā muižas pilī tiek nodrošināta arī nakšņošana. Pils ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Vēsture

Abgunstes muižas kungu mājas celtniecība veikta 1780. gadā, pateicoties Johanam Frīdriham fon Mēdemam. Muižu mantoja viņa dēls Kristofs Johans Frīdrihs fon Mēdems, kurš apprecējās ar Pētera fon der Pālena meitu Mariju Luīzi Ernestīni fon der Pālenu. Līdz 1899. gadam Abgunstes muiža piederēja Arnoldam fon Mēdemam.

1905. gada revolūcijas laikā, apkārt plosoties nemieriem, muižas ēka tika nodedzināta. 1908. gadā jaunais muižas īpašnieks grāfs Sergejs fon der Pālens uzsāka muižas ēkas atjaunošanu, tomēr to nenoslēdza, jo sākās Pirmais pasaules karš. 1920. gada agrārās reformas rezultātā muiža nonāca valsts īpašumā.

Kungu mājas būvniecība par Zaļenieku pagasta līdzekļiem tomēr tika noslēgta 1931. gadā, un ēkā iekārtoja Gaismas pili – Abgunstes skolu. Skola kungu mājā atradusies 40 gadus, bet pēc tam tajā tikuši ierīkoti dzīvokļi, kas piešķirti kolhozniekiem; zālē, kur reiz rīkotas balles, savukārt, iekārtots veikals. Dzīvokļu iemītnieki šajā laika posmā telpas pārveidojuši un iekārtojuši pēc saviem ieskatiem. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas bijušo kungu māju privatizēja. 2016. gada pavasarī par Abgunstes muižas saimniekiem kļuva biedrība "Radošuma meka".

Muižas atdzimšana mūsdienās

2017. un 2018. gadā biedrība "Radošuma meka" ar Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai LEADER programmas līdzfinansējumu īstenoja projektu "Nakšņošanas un pasākumu telpu nomas un komandu saliedēšanas pakalpojumu izveide Abgunstes radošuma rezidencē". Abgunstes muižas kungu mājas otrajā stāvā izveidoti nakšņošanas apartamenti, kā arī izbūvēts ēkas trešais stāvs, kurā iekārtota izstāžu zāle un lielizmēra piedzīvojumu spēle, proti, risinot mīklas un meklējot atslēgas, komandai ierobežotā laikā jāspēj izkļūt no aizslēgtās telpas.

Kopš muižas durvis ir vērtas no jauna, kungu mājā notikuši mākslas simpoziji, viesojušies tūkstošiem apmeklētāju; ir ievilkts ūdens, salabotas ūdens notekas, restaurēta daļa vēsturisko logu un istabu; tāpat Abgunstes muiža ir populārs kāzu un citu svinību galamērķis. Latvijas pasākumu producentu asociācija 2019. gadā Abgunstes muižai piešķīrusi "Kvalitātes zīmi", kas apliecina kvalitatīvu un uzticamu pakalpojumu sniegšanu.

Muižu ieskauj četri dīķi, tiek atjaunots arī parks. Restaurētajā muižas pagraba ziemeļu spārnā izveidotas vairākas darbnīcas: restauratora, keramikas un tekstila apstrādes darbnīcas, izveidota arī koprades telpa māksliniekiem, noliktava un ekspozīcijas; ir uzbūvēts lielākais keramikas ceplis Baltijā. Individuālajiem apmeklētājiem pieejamas iepriekš plānotas atvērtās ekskursijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)