Banner 980x90

Zemnieki: Agrās salnas ziemāju augšanu nedaudz bremzē, bet arī - norūda

Rīga, 14.okt., LETA. Samērā agrās rudens salnas, kas vērojamas šonedēļ teju visā Latvijā, šajā sezonā pavēlu iesēto ziemāju attīstību nedaudz kavē, vienlaikus sējumus tomēr norūdot, aģentūrai LETA atzina biedrības "Zemnieku saeima" aptaujātie lauksaimnieki.

Kā atzina Gulbenes novada saimniecības "Lācīši" saimnieks Gints Gžibovskis, šogad ziemāji iesēti 520 hektāros un patlaban vēl grūti spriest par sējumu stāvokli, jo pārziemošana vairāk būs atkarīga no turpmākajiem laikapstākļiem.

"Vēsās naktis nobremzējušas augšanu, bet līdz ar to notiek sējumu rūdīšanās ziemas periodam. Pie mums Vidzemē ziemāji izskatās ļoti dažādi, to gatavība ziemošanai atkarīga arī no tā, kad sēts - ja augustā, tad tie jau ir pietiekami sagatavojušies ziemošanai, ja tikai septembra beigās, tad vēsums vēl aizkavē to augšanu," sacīja zemnieks.

Savukārt Kokneses novada saimniecības "Rosmes" saimnieks Raitis Ungurs atzina, ka novadā daži saimnieki tikai tagad ķērušies pie ziemāju sējas, tikmēr agrāk apsētie lauki izskatoties labi.

"Savā saimniecībā visus ziemājus iesēju līdz oktobra sākumam. Rudzi tika sēti agrāk un izskatās labi, bet vēlāk sētie kvieši vēl nav sadīguši, tiem vēsais laiks nenāk par labu. Ziemāju sējai svarīga ir katra diena - pat četru dienu starpība šobrīd uz lauka ir acīm redzama. Siltākas dienas gaida arī citi saimnieki, kas tikai tagad sēj ziemājus. Tas ir vēlu, bet cerība, ka izdīgs, pastāv vienmēr, jo pēdējie pieci gadi pierādījuši, ka Latvijā rudeņi kļūst arvien garāki," atzina Ungurs.

Tikmēr Durbes novada "Pīlādžu" saimnieks Ēriks Putra atgādināja, ka kulšanas darbi šogad noritēja ļoti mitros laika apstākļos, bet ziemāji sēti ļoti sausā augsnē. "Tas apgrūtināja augsnes sagatavošanu ziemājiem - sausos zemes kunkuļus drupinājām vairākkārt. Ziemas rapsi sējām augusta beigās, un šobrīd tas ir labā stāvoklī. Ziemas mieži tika iesēti līdz 5.septembrim un arī ir labā stāvoklī, savukārt ziemas kvieši gan varēja būt labāki, bet vēl vismaz divas nedēļas ir laiks, lai dīgtu, augtu un sagatavotos ziemošanai," rezumēja zemnieks.

Kā ziņots, kopumā Latvijā graudaugi šogad aizņem 710 100 hektāru, kur ziemāju platības ir 375 100, bet vasarāju - 335 060 hektāru. Kopējā rapša platība ir 115 000 hektāru, tā kopraža tiek prognozēta 284 900 tonnu apjomā. Pārliecīgā mitruma dēļ šogad daļa no pārtikas kviešiem būs derīga tikai lopbarībai, tomēr kopraža būs laba - apmēram 2,629 miljoni tonnu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)