Banner 980x90

Simtgades festivāls "Latvijas Goda aplis" turpināsies Jaunjelgavā

Jelgava, 14.febr., LETA. Latvijas simtgades svinēšanas festivāls "Latvijas Goda aplis" nedēļas nogalē, 17.februārī, piestās Jaunjelgavas novadā, kur notiks Magdalēnas ziemas svinības un būs apskatāma festivāla "Staro Rīga" video instalācija, aģentūru LETA informēja festivāla komunikācijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

Magdalēnas dienas svinības par Sēlijas vārtiem dēvētajā Frīdrihštatē jeb mūsdienu Jaunjelgavā sāksies plkst.14, kad ikviens interesents būs aicināts gida pavadībā doties stundu ilgā ekskursijā pa pilsētas vēsturiskajām vietām, ieskaitot tās centru, kas ir 17.-19.gadsimta valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis. Par Frīdrihštati jaundibinātā pilsēta tika nodēvēta 1646.gadā, kad Kurzemes hercoga Frīdriha Ketlera atraitne Elizabete Magdalēna izdomāja šādā veidā godināt vīra piemiņu. Tādēļ Jaunjelgavā tiek rīkotas Magdalēnas ziemas svinības. Pulcēšanās uz ekskursiju notiks pie Jaunjelgavas novada kultūras nama.

Uzreiz pēc ekskursijas no plkst.15 Vecpilsētas laukumā pie kultūras nama varēs vērot viduslaiku bruņinieku cīņas, kuru paraugdemonstrējumi ilgs līdz pat tumsai. Paralēli bruņinieku cīņām turpat blakus būs iespēja nobaudīt viduslaiku ēdienus, atrast un iegādāties ko vērtīgu amatnieku un mājražotāju tirdziņā, kā arī izbraukt zirga vilktā pajūgā Vecpilsētas parkā. Ikviens varēs tapt iemūžināts arī vēsturiskas noskaņas fotogrāfijās, jo "1000 fonu studija" kultūras nama otrā stāva zālē piedāvās nobildēties ar attiecīgiem piļu un seno dārzu attēliem fonā. Turpat būs apskatāma arī pieredzējušā Jaunjelgavas fotogrāfa Pētera Grūbes darbu izstāde.

Kultūras nama pagrabiņā darbosies Alķīmiķa laboratorija, kur notiks dziedniecisko eliksīru degustācija. Savukārt "Radu mājā" notiks ģimenēm draudzīgā Magdalēnas dārgumu izgatavošanas darbnīca. Būs iespēja arī apmeklēt pie Vecpilsētas laukuma atrodamo Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera, koktēlnieka Pētera Grauduļa daiļamatniecības sētu.

Plkst.17.30 Vecpilsētas laukumā tiks atklāta festivāla "Latvijas Goda aplis" video instalācija "Bērni zīmē Latviju", kas jau guvusi publikas atzinību gaismas festivālā "Staro Rīga". Instalācijā no radošajās darbnīcās tapušajiem zīmējumiem izveidoti animēti stāsti par Latvijas pilsētu ģerboņos attēlotajiem Latvijas dzīvniekiem un putniem. Pie instalācijas notiks radošā darbnīca, kurā bērni varēs veidot savus Jaunjelgavas ģerbonī attēlotā grifa zīmējumus.

No plkst.18 kultūras namā notiks foto un video atskats uz pērnā gada svarīgākajiem notikumiem Jaunjelgavas novadā, bet plkst.19 sāksies Magdalēnas ziemas balle, kuras laikā notiks arī novada apbalvojuma "Zelta kaza" pasniegšanas ceremonija, kurā tiks cildināti novada Goda saimnieki. Par vēsturiski romantisku atmosfēru vakara pasākumā gādās senās mūzikas ansamblis "Trakula", norisināsies renesanses laiku cienīgas dejas un citas atrakcijas. Uzstāsies arī arfiste Tīna Bērziņa.

Festivāls "Latvijas Goda aplis" ir viens no Latvijas valsts simtgades projektiem, kas jau kopš pērnā gada novembra godina dažādus Latvijas novadus un to ievērojamās personības, katru nedēļu ciemojoties kādā no daudzajām skaistajām un stāstiem bagātajām valsts vietām un aicinot pievienoties ikvienu interesentu un pašmāju kultūras cienītāju. Festivāls turpināsies līdz pat šā gada novembrim, kulminējot gaismas festivālā "Staro Rīga".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)