Banner 980x90

SIA "Inko Lukss" – pērk mežu, atmežošana, pērk zemi

shutterstock.com
shutterstock.com
Biotopiski daudzveidīgie meži vienmēr bijusi viena no Latvijas lielākajām bagātībām, kas gadsimtiem ilgi ir nodrošinājuši gan ar pārtiku, gan kokmateriāliem un kurināmo. Mūsdienās, kad industrializācija ir darījusi savu, varētu domāt, ka īpašumā esošais mežs nu kļuvis mazvērtīgs un dažkārt pat apgrūtinošs, jo tā uzturēšana un apsaimniekošana prasa lielus finanšu resursus. Lai gan patiesībā ir gluži pretēji – mežs vēl arvien ir Latvijas zaļais zelts.

Pērk mežu

shutterstock.comshutterstock.com

Biotopiski daudzveidīgie meži vienmēr bijusi viena no Latvijas lielākajām bagātībām, kas gadsimtiem ilgi ir nodrošinājuši gan ar pārtiku, gan kokmateriāliem un kurināmo. Mūsdienās, kad industrializācija ir darījusi savu, varētu domāt, ka īpašumā esošais mežs nu kļuvis mazvērtīgs un dažkārt pat apgrūtinošs, jo tā uzturēšana un apsaimniekošana prasa lielus finanšu resursus. Lai gan patiesībā ir gluži pretēji – mežs vēl arvien ir Latvijas zaļais zelts.

Šāda veida nekustamā īpašuma vērtību ietekmē ļoti daudzi apstākļi, tāpēc ikkatram, kas pērk vai pārdod mežu, būtu jāpievērš uzmanība tiem visiem: kāda ir kopējā platība, ģeoloģiskie apstākļi un reljefs, koksnes sortiments, mežā esošās koku sugas, attālums līdz ceļam un citiem kritērijiem. Tas nozīmē, ka īpašas apstākļu sakritības un augsta novērtējuma rezultātā meža cena var sasniegt līdz pat 10 000 eiro par hektāru. Visvērtīgākie ir tādi skujkoku jeb boreālie meži, kuros pārsvarā sastopamas priedes, bet mazāk vērtīgas ir baltalkšņu audzes, no kurām galvenokārt iegūst kurināmo koksni.

Meža novērtēšanu veicot pašam, tā var izvērsties par piņķerīgu procesu, jo ir ne vien jāievēro attiecīgi likumi un noteikumi, bet arī savlaicīgi jāparūpējas par nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanu. Turklāt, ne visur ir atļauts veikt mežizstrādes darbus, proti, vietās, kas ir īpaši aizsargājamas dabas teritorijas.

Ņemot vērā augšminēto, pirms pārdot vai pirkt mežu, tā patiesās vērtības noteikšanas nolūkos ir vērts griezties pēc palīdzības pie kvalificētiem mežsaimniecības un mežizstrādes speciālistiem. Viens no tiem ir arī SIA "Inko Lukss", kas iegādājas un pārdod meža īpašumus jau vairāk nekā divas desmitgades un kas palīdzēs rast izdevīgāko risinājumu tieši tavā gadījumā. Piesaki sava īpašuma novērtēšanu mājaslapas sadaļā "Pērk mežu" jau tagad.

Lasi vairāk: www.lmezs.lv

Atmežošana

shutterstock.comshutterstock.com

Atmežošana, saukta arī par meža zemes transformāciju, ir juridiskas vai fiziskas personas darbības rezultātā izraisīta meža pārveidošana citā zemes lietošanas veidā, proti, tā ir zemes statusa maiņa. Visbiežāk atmežošanu veic, ja meža īpašumā nepieciešams veikt būvniecību, iegūt derīgos izrakteņus vai ierīkot zemi lauksaimniecības vajadzībām. Šīs darbības rezultātā vidēji gadā tiek pārveidotas aptuveni 390 platības, kopā ap 385 hektāriem. Atmežojamo platību skaits ir mainīgs, jo to ietekmē dažādi faktori; viens no tiem ir ekonomiskā situācija valstī.

Ja arī tu plāno veikt atmežošanu savā īpašumā, ņem vērā, ka par šo darbību ir nepieciešams maksāt kompensāciju, ko paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 889. Kompensācija jāmaksā saistībā ar oglekļa dioksīda piesaistes potenciāla samazināšanos, bioloģiskās daudzveidības samazināšanos, kā arī par vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslu un sanitāro aizsargjoslu funkciju kvalitātes samazināšanos. Kompensācija nepieciešama, lai veicinātu oglekļa dioksīda piesaisti, piemērotos klimata pārmaiņām un saglabātu meža bioloģisko daudzveidību. Kompensācija tiek aprēķināta, ņemot vērā augšminētos Ministru kabineta noteikumus.

Atmežošanas rezultātā radušos oglekļa dioksīda samazinājumu ir iespējams kompensēt, proti, konkrētajai personai – šīs zemes īpašniekam – parūpējoties par koku stādīšanu un jauna meža ieaudzēšanu. Vēlams, lai ieaudzētā meža platība būtu vismaz tikpat liela kā tā, ko nepieciešams atmežot, taču ne mazāka par vienu desmito daļu hektāra. "Inko Lukss", mežsaimniecības uzņēmums ar ilggadēju pieredzi, palīdzēs veikt atmežošanu tavā meža īpašumā, izmantojot kompensācijas audzes. Izmantojot ieaudzētās platības kā kompensācijas audzi, meža zemes transformācija būs krietni lētāka.

Lasi vairāk: www.lmezs.lv

Pērk zemi

shutterstock.comshutterstock.com

Ja ir radusies situācija, kad nepieciešams pārdot zemi, turklāt īsā laika posmā, process var būt visai piņķerīgs. Viens no galvenajiem uzdevumiem, protams, ir atrast savam nekustamajam īpašumam pircēju – šeit der ņemt vērā, ka zemes iegādē ieinteresētie pircēji var būt gan privātpersonas, gan juridiskas personas. Iespējams, tavā paziņu lokā ir kāda persona, kas pērk zemi, tāpat ir vērts apskatīt dažādus sludinājumus gan internetā, gan laikrakstos.

Būtiski ir definēt pārdodamās zemes vērtību. To, protams, var paveikt paša spēkiem, salīdzinot dažādos resursos ievietotos sludinājumus ar līdzīgiem piedāvājumiem, tomēr visprecīzāko īpašuma cenu spēs noteikt nozares speciālisti; cenai jābūt adekvātai un atbilstošai tirgus situācijai. Savukārt sludinājuma aprakstam jābūt kodolīgam, patiesam un jāattēlo patiesā zemes stāvokļa situācija. Te atkal talkā var nākt dažādi interneta un drukātie resursi, kur sludinājumus izvietojuši citi, kas vai nu pārdod, vai arī pērk zemi; izpēti aprakstus un pielāgo tos savām vajadzībām.

Vienmēr paturi prātā, ka potenciālais klients pērk zemi ar noteiktu mērķi un prasībām, kas nozīmē, ka nedrīkst to maldināt un censties fotogrāfijās notušēt īpašuma nepilnības – ieinteresētais pircējs tās redzēs tik un tā. Tāpēc, lai radītu labu pirmo iespaidu, pirms zemes īpašuma tirgošanas ir vērts atvēlēt laiku zemes sakārtošanai. Tas ir, jau laikus atbrīvot īpašumu no visa liekā, kas varētu būt apgrūtinājums potenciālā pircēja acīs.

Zemes pārdošana, to veicot pirmoreiz, var izrādīties daudz sarežģītāka, nekā sākotnēji domāts. Lai pārdošanas process noritētu veiksmīgi, droši, operatīvi un bez liekas maldīšanās nepieciešamās dokumentācijas džungļos, vērsies pie jomas ekspertiem. SIA "Inko Lukss" ir uzņēmums ar ilggadēju pieredzi, kas gan pārdod, gan pērk zemi, un spēs sniegt atbildes uz visiem tev interesējošiem jautājumiem. Uzņēmuma mājaslapas lejasdaļā aizpildi anketu "Pērk zemi" vai arī veic tūlītēju saziņu, zvanot uz vietnē norādīto kontakttālruni.

Lasi vairāk: www.lmezs.lv

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)