Banner 980x90

Satversmes tiesa tomēr ierosina lietu pēc Jaunjelgavas pašvaldības pieteikuma par minimālo skolēnu skaitu klasēs

Rīga, 19.okt., LETA. Satversmes tiesa (ST) tomēr ir ierosinājusi lietu pēc Jaunjelgavas novada pieteikuma par valdības noteikumiem, kas nosaka minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai vidusskolā, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja padomniece Līga Pauliņa.

Pašvaldība ST apstrīdēja Ministru kabinetā pieņemto kārtību, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs.

Jaunjelgavas novada dome pieteikumā ST skaidroja, ka tā nespēs nodrošināt apstrīdētajās normās noteikto minimālo izglītojamo skaitu un tai nāksies slēgt Jaunjelgavas vidusskolas 10.-12.klasi. Tādējādi apstrīdētās normas liedzot īstenot pašvaldības autonomajā kompetencē nodoto funkciju, proti, nodrošināt iedzīvotāju tiesības iegūt vispārējo vidējo izglītību.

Pieteikuma iesniedzējas ieskatā apstrīdētās normas balstītas uz "mehāniskiem finanšu aprēķiniem, neņemot vērā katra novada vai pilsētas īpatnības, piemēram, iedzīvotāju skaitu vai plānoto attīstību". Jaunjelgavas vidusskolas zemākajās klasēs esošo skolēnu skaits liecinot, ka nākotnē apstrīdētajās normās noteiktais minimālais skolēnu skaits varētu tikt atkal sasniegts.

ST ir uzaicinājusi valdību līdz 19.decembrim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir nākamā gada 18.marts.

Kā ziņots, Jaunjelgavas novada dome nav apmierināta ar Ministru kabineta noteikto, ka divos nākamajos mācību gados, uzņemot izglītojamos 10.klasē vispārējās vidējās izglītības programmās klātienes izglītības ieguves formā vai attiecīgi neklātienes izglītības ieguves formā, izglītības iestāde novadā klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 10 izglītojamajiem 10.klasē vai 27 skolēniem vidusskolas posmā. Paredzētais 12 skolēnu minimums vienā klasē vai 32 skolēni vidusskolas posmā tiks sasniegts 2018./2019.mācību gadā.

Tāpēc pašvaldība apstrīdēja noteikumus "Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi", jo tie neatbilst Vispārējās izglītības likumam, kā arī ierobežo novada iedzīvotāju tiesības uz vispārējo izglītību un domes tiesības realizēt likumos noteiktās funkcijas un uzdevumus.

Tāpat vēstīts, ka dienu pirms jaunā mācību gada sākuma Jaunjelgavas novada dome nolēma neatvērt 10.klasi. Kā aģentūru LETA informēja novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (V), šāds lēmums tika pieņemts, jo viena no skolniecēm, kurai bija jāsāk mācības 10.klasē, paziņoja, ka turpmāk mācīsies Jēkabpilī, tāpēc skolēnu skaits vidusskolas klasēs vairs neatbilstu noteikumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)