Banner 980x90

Porolons – daudzpusīgs materiāls ar plašu lietojumu

Latvijā un pasaulē materiāls porolons jeb poliuretāna putas jau ļoti ilgus gadus ir neaizstājams daudzās ražošanas nozarēs. Tāds tas kļuva pēc Otrā pasaules kara, ieņemot vairāku dabīgo materiālu vietu. Tomēr lielai daļai joprojām ir noslēpums, kā šāds materiāls tiek ražots un kāda ir dažādu porolona veidu atšķirība. To skaidro interneta veikali e-matraci.lv.

Porolona ražošana
Pirmā ideja par porolonu zinātniekiem parādījās, kad 20. gadsimta sākumā viņi pētīja putas, kuras radās plastmasas ražošanas procesā. Sākumā putu veidošanos uzskatīja par negatīvu procesu, jo tas neļāva ražot blīvu materiālu bez gaisa piemaisījumiem. Bet, veicot vairākus pētījumus, tika atklāts, ka šāds no putām veidots materiāls var kalpot dažādu produktu izgatavošanai.

Porolons sastāv no 90% gaisa. Tas tiek ražots, sajaucot noteiktas vielas, starp kurām rodas ķīmiskā reakcija, veicinot materiāla putošanos un sacietēšanu. Lai masa pilnībā sacietētu un būtu gatava lietošanai, nepieciešamas vismaz 3 diennaktis.

Porolona formas
Ražotāji porolonu piedāvā iegādāties vairākās formās – plāksnēs, ruļļos, blokos. Plākšņu porolons parasti ir no 5 līdz 1000 milimetriem biezs. To labprāt iegādājas mēbeļu un sadzīves preču ražotāji, jo pēcāk to var sagriezt sev vēlamajos izmēros.

Ruļļu porolons parasti ir apmēram 30 milimetrus biezs un pieejams dažādos platumos. To bieži izmanto siltināšanai. Līdzīgam nolūkam lieto arī bloku porolonu.

Turpretim akustiskais porolons mēdz būt gan ar reljefu, gan bez reljefa, kā arī dažādu krāsu un izmēra. Akustiskā porolona specifiskais reljefs novērš skaņas atbalsošanos un nodrošina tās kvalitāti un tīrību, tāpēc to izmanto ierakstu studijās un citur. Jāatceras, ka akustiskais porolons neveic skaņas izolācijas funkciju, tam ir jāmeklē citi risinājumi. 

Porolona veidi
Līdzīgi kā citiem materiāliem, arī porolonam pastāv dažādi veidi, kuri pielāgoti atšķirīgu produktu izgatavošanai. Lūk, daži no tiem:
"ST" – standarta. Parasti tiek izmantots mēbeļu izgatavošanai, piemēram, krēslu atzveltnēm. 
"HL" – ciets, "EL" – īpaši ciets. Tiek izmantots matraču vai krēslu sēdekļu izgatavošanai.
"HS" – mīksts un īpaši mīksts. Tiek izmantots trauku sūkļu vai krāsošanas rullīšu izgatavošanai. 
"HR" – īpaši elastīgs. Tiek izmantots ortopēdisko matraču izgatavošanai.
"LR" – mīksts. Vienmērīgi sadala spiedienu – izmanto medicīnā kā aizsargājošo materiālu apdeguma brūcēm.
"RTC" – porainais. Filtru, mūzikas instrumentu uzglabāšanas paneļu, sūkļu un mūzikas austiņu izgatavošanai.


Porolons matračos
Kā jau minēts, porolonu izmanto dažādu mājas preču izgatavošanai, piemēram, trauku sūkļu, krāsošanas rullīšu un citu lietu izstrādē. Tomēr viens no populārākajiem porolona produktiem ir matrači.

Daudziem no mums došanās pie miega ir viena no patīkamākajām dienas daļām. Tomēr, lai šis process mums ļautu atpūsties un sagatavoties nākamajai dienai, nepieciešams kvalitatīvs matracis.

Ja izvēlaties porolona matraci, tad lūkojiet, lai tas ir vismaz 10 cm biezs. Tas ir minimālais matrača biezums, lai nodrošinātu pareizu slodzes un svara sadalīšanu pa visu ķermeni. Viens no porolona matraču plusiem – šis materiāls ātri atgriežas sākotnējā stāvoklī un pielāgojas gulētāja anatomiskajām iezīmēm.

Porolona matrači ir noderīgi tiem, kas cieš no alerģijas, jo šajā materiālā neieviešas putekļu ērcītes. Tāpat tas neuzsūc aromātus, un tam ir ļoti laba gaisa un mitruma caurlaidība, tādēļ tas ir pasargāts no pelēšanas. Kā jau daudziem matračiem – arī porolona matračiem piemīt dažādas stingrības pakāpes, ļaujot izvēlēties sev piemērotāko variantu. Šiem matračiem piemīt arī ļoti plašs izmēru diapazons, sniedzot iespēju to precīzi pielāgot dažādiem gultu izmēriem.

Porolons ir sens, universāls un plaši lietojams materiāls, kas atrodams gandrīz katrā mājsaimniecībā. Tas noder gan sadzīvē, gan dažādu produktu ražošanā. Ja vēlaties iegādāties porolonu sloksnēs savām vajadzībām, aplūkojiet e-matrači.lv piedāvājumu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)