Banner 980x90

Pļaviņu novada vadītāja: Valsts atteikšanās 1.-4.klases skolēniem finansēt brīvpusdienas būtu arī politiski nepareizs lēmums

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) ideja atteikties no valsts finansētām brīvpusdienām 1.-4.klases skolēniem, lai varētu atrast līdzekļus pirmsskolas pedagogu algu celšanai, ir nepareiza arī no politiskā viedokļa, uzskata Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde (Jēkabpils reģionālā partija).

"Šo ideju pilnībā neatbalstu. Tad arī pašvaldības var pateikt, ka noņems finansējumu kaut kādam mērķim, novirzot citam, un prasīs citu finansējuma avotu. Brīvpusdienas 1.-4.klases audzēkņiem no valsts bija ļoti pozitīvs pienesums. Šāds paziņojums nav pareizs arī no politiskā viedokļa," aģentūrai LETA pauda Žilde.

Viņa ir pārliecināta, ka algas pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem jāpaaugstina obligāti, taču ne uz pašvaldību rēķina. "Jā, iespējams, lielas pilsētas tiks galā bez problēmām, taču tādiem maziem novadiem kā mēs tas būs ļoti grūti. Protams, meklēsim risinājumus, taču brīvas naudas mums nav," sacīja Žilde.

Proporcijas mainīšana iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalē, lai pašvaldība saņemtu lielāku daļu no šiem ieņēmumiem, problēmu ar brīvpusdienām gan varētu atrisināt.

Žilde arī atgādināja, ka pašvaldība nodrošina brīvpusdienas pamatskolēniem.

LETA jau ziņoja, ka izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) kā vienu no variantiem, kur nākamgad atrast līdzekļus pirmsskolas pedagogu algu celšanai, piedāvājis atteikšanos no valsts finansētām brīvpusdienām 1.-4.klases skolēniem, nododot šo funkciju pašvaldībām.

Viņš intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" atgādinājis, ka skolotāju algām šogad no septembra līdz decembra beigām ir vajadzīgi deviņi miljoni eiro, bet visam nākamajam gadam - 27 miljoni eiro. "Taupīgi saimniekojot, šādas summas būs," pārliecināts ministrs.

Skaidrojot, kur minētajam mērķim varētu ņemt naudu nākamā gada budžetā, Šadurskis kā vienu no iespējamiem variantiem minējis proporcijas mainīšanu iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalē, lai pašvaldība saņemtu lielāku daļu no šiem ieņēmumiem.

Otrs variants varētu būt papildu dotācijas "atrašana" valsts budžetā, lai pašvaldības "var pacelt savu daļu", norādījis Šadurskis.

"Trešais variants, ņemot vērā to, ka no valsts budžeta 1.-4.klases skolēniem tiek nodrošinātas brīvpusdienas, šo funkciju varētu nodot pašvaldību pārziņā, savukārt valsts šos līdzekļus, kas tagad ir piešķirti brīvpusdienām, varētu novirzīt pirmsskolas pedagogu darba samaksas paaugstināšanai. Tātad pašvaldības nodrošinātu brīvpusdienas, valsts - pirmsskolas pedagogiem algas, vairs nebūtu šī jauktā modeļa," iespējamo risinājumu skaidrojis Šadurskis.

Viņš uzsvēris, ka minētajās naudas summās, kas nepieciešamas pedagogu atalgojumam, ir ietverts arī algu paaugstinājums pedagogiem pirmsskolas izglītības iestādēs, kas strādā ar piecgadīgajiem un sešgadīgajiem, taču citiem pirmsskolas pedagogiem algas veidojas no pašvaldības un valsts budžeta, un algu paaugstināšanai šogad trūkst pašvaldības daļas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)