Banner 980x90

Likteņdārzā līdz 18.novembrim plānots pabeigt autostāvvietas būvniecību

Aizkraukle24.lv
Aizkraukle24.lv

Koknesē esošajā Likteņdārzā turpinās autostāvvietas būvniecība, kuru paredzēts pabeigt līdz 18.novembrim. Likteņdārza apmeklētāju ērtībām šoruden tiek veidotas arī trīs jaunas atpūtas vietas, aģentūru LETA informēja "Kokneses fonda" valdes priekšsēdētāja Valda Auziņa.

Līdzekļi atpūtas vietu izveidei pirmo reizi tika piesaistīti kolektīvās finansēšanas platformā "www.projektubanka.lv".

Šis gads Likteņdārzā ir bijis ievērojams ar vērienīgiem būvniecības darbiem. Ar valsts atbalstu tika pabeigti divi 2014.gada nogalē iesāktie Daugavas krasta nostiprināšanas projekti amfiteātra un Skatu terases zonā, informēja Auziņa.

"Joprojām notiek arī Likteņdārza draugu alejas bruģēšana ceļā uz amfiteātri. Šobrīd ielikti 11 498 bruģakmeņi ar mūsu atbalstītāju vārdiem un uzvārdiem jeb 13% no 200 metru garā Ābeļu alejas ceļa. Vēl 1254 bruģakmeņi šobrīd ir nodoti gravēšanai, lai tos iebruģētu līdz 18.novembra svētkiem," informēja Auziņa.

Dārzā turpinās koku stādīšana, kopumā iestādīti 2499 koki. Paralēli notiek darbs pie Likteņdārzā paredzēto būvju tehniskajiem projektiem. "Šobrīd strādājam pie daudzfunkcionālās sabiedriskās ēkas un gājēju koka tilta projektiem, ko plānojam īstenot, sākot ar 2016.gadu," sacīja Auziņa.

Kopš šā gada maija atklāta zemes vešanas akcija Lielajam kalnam. Arī Latvijas Televīzijas (LTV) ziedojumu akcijas "Top Latvijas Likteņdārzs!" laikā dārza atbalstītāji tika aicināti ziedot gan līdzekļus, gan arī savu artavu zemes Likteņdārza Lielajam kalnam.

"Pavisam esam saņēmuši ap 200 vedumus zemes, kas kopā veido ap 100 kubikmetriem. Īpaši atsaucīgas šogad zemes vešanā bija skolēnu grupas. Zeme ir nepieciešama vēl, tāpēc gan šoruden, gan nākamajā gadā aicinām vest arī zemi. Pateicamies arī uzņēmumiem, kas palīdz Likteņdārzam, ziedojot būvmateriālus," informēja Auziņa.

Šogad rudens ir ļoti silts un labvēlīgs Likteņdārza viesiem. Šis oktobris ir viens no aktīvākajiem pēdējos gados. "Pagājušajā nedēļas nogalē dārzu apmeklēja vairāk nekā 800 cilvēku. Darba dienās Likteņdārzā vidēji ir 50 līdz 100 viesu dienā," informēja Auziņa.

Katru gadu pieaug ārzemju viesu skaits, tajā skaitā no Eiropas, Amerikas, Āzijas un Austrālijas. Jau vairākus gadus pastāvīgi uz dārzu ekskursijā dodas grupas no Igaunijas. Arī ārzemju latvieši vasaras atvaļinājumā apmeklē dārzu, lai apraudzītu savus iestādītos kokus un novērtētu, kas gada laikā paveikts, informēja Auziņa.

"Kopš dārza veidošanas pirmsākumiem esam aicinājuši Likteņdārzu atbalstīt dažādos veidos, tostarp ar būvniecībai nepieciešamajiem materiāliem. Kopš 2010.gada Likteņdārza amfiteātra būvniecībai aicinājām vest pelēkos laukakmeņus (20-30 cm diametrā). Šobrīd daļa laukakmeņu jau iestrādāti amfiteātra pelēko akmeņu krāvuma iekšpusē. Pavisam šajos gados Likteņdārza amfiteātrim atvesti ap 45 000 pelēko laukakmeņu. Katrs atvestais akmens tiek reģistrēts un šobrīd atspoguļots "www.liktendarzs.lv", katram ir savs stāsts," sacīja Auziņa.

Viņa informēja, ka pelēkie laukakmeņi ir nepieciešami arī krāvuma ārējās daļas izveidei. "Tāpēc joprojām aicinām vest laukakmeņus amfiteātra akmeņu krāvumam," sacīja Auziņa.

Taujāta par tuvākā laika aktivitātēm Likteņdārzā, Auziņa minēja, ka 18.novembrī plkst.16.03 tradicionāli ikviens aicināts uz saulrieta vērošanu Likteņdārza amfiteātrī.

"Šī tradīcija ir veidojusies gadu gaitā, un šogad mēs vēlamies to papildināt ar skanīgu Kokneses koru un Likteņdārza viesu sadziedāšanos. Aicinām šajā dienā uz plkst.15.30 braukt uz Likteņdārzu ar savu gaismiņu, ko kopā ar pārējām novietot Likteņdārza amfiteātrī," sacīja Auziņa.

Savukārt decembrī Rīgā, tirdzniecības centrā "Galleria Riga", no 9. līdz 19.decembrim plānota Likteņdārza draugu alejas izstāde, kuras laikā būs iespēja vairāk uzzināt par Likteņdārza tapšanu, kā arī iegādāties bruģakmeni Likteņdārzā kā dāvanu saviem tuvākajiem Ziemassvētkos, informēja Auziņa.

Kā liecina informācija Likteņdārza oficiālajā mājaslapā, Likteņdārzs atrodas uz salas Koknesē, Kokneses novadā. Pirmie darbi Likteņdārzā tika sākti 2008.gadā, radot ābelīšu alejas ceļu, 2009.gadā tapis salas perimetrālais ceļš. 2010.gadā sākta, 2011.gadā un 2013.gadā turpināta dārza centrālās daļas, amfiteātra, būvniecība. 2012.gadā uzbūvēta Skatu terase un sākts bruģēt Ābeļu alejas ceļš. 2014.gadā un 2015.gadā izbūvēti Daugavas krasta nostiprinājumi un apmeklētāju autostāvvieta. Ikvienam interesentam ir iespēja piedalīties dārza tapšanā, gan ziedojot finansiālus līdzekļus, gan uz Likteņdārzu aizvedot labiekārtošanai nepieciešamos materiālus, gan ziedojot mākslas darbus, fotogrāfijas un rokrakstus, kā arī pieliekot savu roku dārza labiekārtošanas darbos. Likteņdārzs ir dāvana Latvijai 100.dzimšanas dienā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)