Banner 980x90

"Latvijas valsts mežiem" lūgs ziedot papildus 100 000 eiro Likteņdārzam, lai nesamazinātos uzņēmuma ziedojuma apmērs kultūrai

Rīga, 4.dec., LETA. VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) tiks lūgts veikt vienreizēju ziedojumu 100 000 eiro apmērā Likteņdārzam, lai nesamazinātos uzņēmuma ik gadus ziedotā summa nacionālas nozīmes kultūras pasākumiem, paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītais kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) priekšlikums.

Valdība otrdien izskatīja Zemkopības ministrijas (ZM) pieteikto jautājumu par LVM ziedojumiem paredzēto finanšu apmēru no uzņēmuma šā gada peļņas. LVM šogad plāno ziedot četrus miljonus eiro, no kuriem kultūras un mākslas attīstības veicināšanai paredzēti 600 000 eiro.

Kultūras ministre pateicās LVM par ik gadus sniegto finansiālo atbalstu kultūrai, kas tiek piešķirts trijās daļās - nacionālas nozīmes kultūras pasākumiem, kā atbalsts kultūras programmām reģionos, kā arī koru un tautas deju tradīciju attīstībai.

Tomēr, pēc Melbārdes teiktā, no LVM plānotā ziedojuma kultūrai 600 000 eiro daļu jeb 100 000 eiro plānots novirzīt Likteņdārzam, tādējādi finansiālais atbalsts tieši nacionālas nozīmes kultūras pasākumiem kopumā saruks līdz 38 000 eiro. Lai nemazinātos LVM ziedotās summas apmērs nacionālas nozīmes kultūras pasākumiem, kultūras ministre aicināja atbalstīt priekšlikumu, ka LVM palielina ziedojumu apmēru no 2018.gada peļņas par 100 000 eiro, ko novirzīt kā atbalstu Likteņdārzam.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) sacīja, ka viņš šo jautājumu ir pārrunājis ar LVM vadību un pauda cerību, ka jautājums par lielāku LVM ziedojuma apmēru drīzumā tiks skatīts valdībā. Zemkopības ministrs uzsvēra, ka šis būs vienreizējs ziedojums.

Arī kultūras ministre atzina, ka LVM ziedotā summa Likteņdārzam būtu vienreizējs atbalsts, tāpēc būtu jādomā par pastāvīgu valsts atbalstu Likteņdārzam. Melbārdes ieskatā, finansiāls atbalsts Likteņdārzam būtu jāparedz valsts budžetā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad 21.jūnijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Likteņdārza likumu, nostiprinot likumā iespēju valstij piešķirt naudu Likteņdārza projektam. Vienlaikus likuma pieņemšanas brīdī netika paredzēta valsts budžeta līdzekļu tieša tūlītēja nepieciešamība projektam.

Likumā noteikts, ka valsts var piedalīties Likteņdārza projekta īstenošanas un Likteņdārza saglabāšanas, attīstīšanas un uzturēšanas finansēšanā, ja gadskārtējā valsts budžeta likumā šim mērķim ir paredzēti finanšu līdzekļi. Tāpat arī noteiktas tiesības pašvaldībām piedalīties Likteņdārza finansēšanā.

Projekts "Likteņdārzs" tiek īstenots kopš 2005.gada līdz ar nodibinājuma "Kokneses fonds" izveidošanu. Tā mērķis ir izveidot Koknesē, Krievkalna salā, kultūrvēsturisku piemiņas vietu 20.gadsimtā totalitāro režīmu dēļ cietušajiem un bojā gājušajiem latviešiem, kuru skaits ir ap 600 000. Starptautiskā konkursā 2005.-2006.gadā tika izvēlēts dārza ainaviskais koncepts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)