Banner 980x90

Jaunieši Zemgalē īsā laikā var iegūt konkurētspējīgu izglītību

Foto: Pilseta24.lv
Foto: Pilseta24.lv
Līdz augusta beigām notiek uzņemšana Jauniešu garantijas izglītības programmās, kurās bez maksas viena vai pusotra gada laikā iespējams apgūt darba tirgū pieprasītas profesijas. Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) aptauja liecina, ka 64% no absolventiem, kas pabeiguši mācības Zemgalē, jau mēnesi pēc profesijas iegūšanas strādā, turklāt puse no tiem - iegūtajā profesijā.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja projekta autori, uzņemšana Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās notiek 37 Latvijas profesionālās izglītības iestādēs vai to filiālēs. To vidū ir arī sešas Zemgales reģiona izglītības iestādes – Jelgavas tehnikums, Jelgavas Amatu vidusskola, Aizkraukles Profesionālā vidusskola, Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošā vidusskola, Vecbebru Profesionālā un vispārizglītojošā internātvidusskola, Zaļenieku Komerciālā un amatniecības vidusskola, kurās var apgūt 23 dažādas profesijas.

Zemgales mācību iestādes Jauniešu garantijas programmās piedāvā jauniešiem iespēju apgūt vairākas Latvijas darba tirgū pieprasītas profesijas - pavārs, konditors, bārmenis, frizieris un lokmetinātājs, kuras var apgūt vairākās izglītības iestādēs, kā arī tādus arodus kā apģērbu modelēšanas un konstruēšanas speciālists, vizāžists un citas.

Pieprasītas profesijas, bet maza jauniešu interese

Šogad jaunieši visā Latvijā un arī Zemgalē visaktīvāk piesakās pavāra, konditora, grāmatveža, lietveža un metālapstrādes profesijās. Tomēr darba tirgū pieprasījums pēc speciālistiem ar profesionālo kvalifikāciju ir vairākām profesijām, kuras var apgūt Zemgales profesionālās izglītības iestādēs. Piemēram, augkopības tehniķis un mūrnieks (Zaļenieku Komerciālā un amatniecības vidusskola), sausās būves tehniķis un namu pārzinis (Jelgavas tehnikums), atslēdznieks un virpotājs (Jelgavas Amatu vidusskola) un restorānu pakalpojumu speciālists (Vecbebru Profesionālā un vispārizglītojošā internātvidusskola), taču līdz šim jauniešu interese par šīm programmām bijusi zema.

"Tā kā cilvēkiem mājvieta ir tikpat svarīga kā pārtika, nolēmu mācīties Jelgavas tehnikumā namu pārziņu profesijā, izmantojot Jauniešu garantijas sniegtās priekšrocības. Mācības noritēja reālajā darba vidē uzņēmumā SIA "Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde", kur profesijas praktiskās iemaņas palīdzēja apgūt nekustamā īpašuma speciālisti. Nozīmīga bija arī Jauniešu garantijas stipendija, turklāt arī uzņēmums visa mācību gada laikā nodrošināja stipendiju. Patiesi novērtēju arī praksi uzņēmumā. Tās laikā uzņēmums piedāvāja pastāvīga darba iespējas, un oktobrī būs jau gads kopš strādāju par nekustamā īpašuma speciālisti," savā pieredzē dalās Jauniešu garantijas absolvente, SIA "Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde" nekustamā īpašuma speciāliste Sandra Skrastiņa.

Jauniešu garantijas absolvente gandarīta par profesijas izvēli: "Namu pārzinis ir dinamiska profesija. Apgūstot profesiju, esmu ieguvusi plašākas zināšanas arī grāmatvedībā, finansēs, būvniecībā, inženierkomunikācijās, likumdošanā, komunikācijā un nostiprinājusi savas zināšanas krievu valodā. Ikdienas darbā esmu guvusi ieskatu būvniecībā, tāpēc esmu nolēmusi uzsākt mācības būvinženieru profesijā."

Darba devēji iesaistās un atbalsta

"Mācības programmā Jauniešu garantija ir iespēja ienest pārmaiņas savā dzīvē, tā var būt jauna profesija vai iespēja savu hobiju pārvērst profesijā un attīstīt ideju par savu uzņēmējdarbību. Viens no lielākajiem ieguvumiem, ko sniedz Jauniešu garantija, ir pirmās darba pieredzes iegūšana prakses laikā, ko atzinīgi novērtē arī darba devēji," par jauniešu iespējām stāsta VIAA karjeras konsultante Zemgales reģionā Anita Rācene.

Atsevišķās Jauniešu garantijas programmās notiek arī darba vidē balstītas mācības. Tas nozīmē, ka jaunieši mācās reālajā darba vidē pie uzņēmējiem. Šādu iespēju piedāvā Jelgavas Amatu vidusskola Metālapstrādes izglītības programmā, sadarbojoties ar uzņēmumu "Dinex Latvia". "Darba vidē balstīta izglītība sniedz lielas priekšrocības, jo ir iespēja teorētiskās zināšanas papildināt ar praktiskajām iemaņām. Labākajiem audzēkņiem ir iespējas saņemt darba piedāvājumu un tā patiešām ir liela motivācija mācīties. Novērojumi liecina, ka daļa jauniešu, kuri mācās metālapstrādes programmās, redz iespēju iegūt darba tirgū pieprasītu profesiju un pēc tam mērķtiecīgi turpināt studijas inženierzinātnes programmās," skaidro A.Rācene.

Uzņemšana Jauniešu garantijā

Lai bez maksas iegūtu profesiju kādā no Jauniešu garantijas izglītības programmām, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem ar pamatskolas, vidusskolas vai vidējo profesionālo izglītību. Piedāvātās iespējas var izmantot arī tie, kas strādā algotu darbu vai ir pašnodarbināti. Pieteikties mācībām aicināti arī vakarskolu audzēkņi un jaunieši, kas iegūst vidējo izglītību tālmācībā vai studē nepilna laika studiju programmās augstskolās, kā arī jaunās māmiņas.

Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt dažāda veida atbalstu, tai skaitā stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī. Audzēknim ir nodrošināti nepieciešamie mācību līdzekļi, bezmaksas dzīvošana dienesta viesnīcā un karjeras atbalsta pasākumi. Mācības ietver 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja tas pamatoti nepieciešams.

Dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz augusta beigām. Ar uzņemšanas noteikumiem un profesijām var iepazīties VIAA mājaslapā – www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija.

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti "Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros" finansē no ES Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas, Eiropas Sociālā fonda, kā arī Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)