Banner 980x90

Ir īpašums – ir nauda. Vai tiešām tik vienkārši?

Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu ir viens no populārākajiem veidiem, kā iegūt lielāku naudas summu savām vajadzībām. Vai tas nozīmē, ka ikviens, kuram ir nekustamais īpašums, var ātri tikt pie naudas, ieķīlājot savu īpašumu? Teorētiski, jā. Praktiski – tomēr ir jārēķinās ar dažādiem aspektiem, nosacījumiem un arī sekām, kas nāk līdzi šim patiesībā nopietnajam lēmumam ieķīlāt savu nekustamo īpašumu. 

Daži svarīgi aspekti par nekustamā īpašuma ieķīlāšanu

♦ Tās ir ilgtermiņa kredītsaistības
Kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu no citiem aizdevuma veidiem atšķiras ar to, ka tā ir lielāka naudas summa, ko klients nevar saņemt bez ķīlas, garantējot aizdevumu tikai ar saviem ienākumiem. Lielāka summa nozīmē arī ilgāku aizdevuma termiņu. Tie var būt daži gadi, var arī būt pieci, desmit un pat vairāk gadu. Sperot šo soli, uz savu dzīvi jāspēj paskatīties perspektīvā, domājot par nākotni un spēju tik ilgu laiku pildīt līgumsaistības.

♦ Parasti kredīts tiek izsniegts tikai līdz 75% apjomā no ķīlas vērtības
Neviens aizdevējs neizsniedz kredītu 100% apmērā no īpašuma vērtības. Parasti tas ir 50–75%, vadoties no dažādiem individuāliem klienta faktoriem, maksātspējas, aizdevēja riska utt.

♦ Aizdevējs noteiks īpašuma tirgus vērtību
Pirms lēmuma pieņemšanas aizdevējs veiks neatkarīgu īpašuma vērtēšanu, no kuras rezultātiem tad arī tiks veikti aprēķini. Īpašumam tiek noteikta tirgus vērtība – summa, par kādu aizdevējs vajadzības gadījumā varētu pārdot īpašumu. Tāpēc nereti šī summa izrādās mazāka, nekā klients ir iedomājies esam sava īpašuma vērtību.

♦ Pirms kredīta piešķiršanas tiks pārbaudīta maksātspēja un kredītvēsture
Fakts, ka klientam ir nekustamais īpašums, kas kļūst par ķīlu, nemaina vajadzību aizdevējam pārliecināties par klienta maksātspēju un arī kredītvēsturi. Arī šī informācija būtiski ietekmē lēmumus, ko aizdevējs pieņem, kā arī var palielināt vai samazināt procentu likmi.

♦ Saistību nepildīšanas gadījumā var zaudēt īpašumu
Viens no galvenajiem riskiem, ja klients nespēj pildīt saistības, ja nav ieinteresēts rast kompromisu ar aizdevēju, ir īpašuma zaudēšana. Šāda situācija noteikti nav patīkama, tāpēc labāk laikus padomāt par šī riska nopietnību.

Iespējas, ko sniedz kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu


Latvijā vairums cilvēku nevar atļauties veidot lielus iekrājumus, tāpēc, kad nepieciešama lielāka nauda summa, kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu ir viens no pieejamajiem risinājumiem. Vairumā gadījumu aizdevēji, kas izsniedz naudu pret īpašuma ķīlu, nekontrolē, kur tieši šie līdzekļi tiek izmantoti, aizņēmējs var rīkoties pēc saviem ieskatiem un vajadzībām. Piemēram, nekustamā īpašuma kredīts "Latvijas Hipotēkā" var tikt novirzīts jebkuram mērķiem, kas klientam ir aktuāli, aizdevējs to nekontrolē. 

Mērķi, kuriem visbiežāk aizņēmēji ieķīlā savu īpašumu, ir:
• nekustamā īpašuma iegāde;
• nekustamā īpašuma remonts;
• kredītu apvienošana;
• komunālo parādu dzēšana;
• neparedzētu izdevumu segšana.

Tie visi ir pietiekami nozīmīgi mērķi, lai apdomīgs un atbildīgs īpašnieks varētu lemt par sava īpašuma ieķīlāšanu, lai īstenotu savas ieceres vai atrisinātu grūtības. Tikai jāpatur prātā, ka lēmumam par īpašuma ieķīlāšanu ir ilgtermiņa sekas, tāpēc rūpīgi jāizvērtē gan nepieciešamība pēc aizdevuma, gan spēja pildīt iegūtās saistības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)